Turvaa ja mielenrauhaa yksinkertaisella valvontatekniikalla

”Tänään lypsyllä oli kiire. Normaali työrutiini häiriintyi odottamattoman tapahtuman johdosta. Maidonpumppausletku jäi lypsyn jälkeen tilasäiliöön ja lypsykoneen pesu käynnistettiin. Pesuvedet menivät tilasäiliöön. Tilasäiliössä ollut maito jouduttiin hävittämään.”

Yllä oleva tapahtumakuvaus on täysin mahdollinen tapahtumaketju, joka valitettavasti joskus myös toteutuu. Seuraavassa työvaiheessa vahinko todennäköisesti huomataan, mutta silloin on jo myöhäistä.

Maitomäärästä riippuen taloudelliset vahingot voivat olla isojakin. Hylkyyn joutuvan maidon lisäksi tällaisesta vahingosta aiheutuu myös lisätyötä ja vaivaa. Vahingosta muodostuu erittäin suuri, jos pesuainemaito pääsee maitoautoon ja edelleen meijerin siiloon.

Jos muutaman sadan euron laite voi pelastaa monen tuhannen euron vahingolta, niin kannattaako sellainen jättää hankkimatta? Vähän samanlainen kysymys kuin kannattaako vakuutus olla ottamatta.

Maidon tai pesuveden joutuminen väärään paikkaan on estettävissä yksinkertaisella ja suhteellisen halvalla maidonpumppausletkun valvonta-anturilla. Tavallisesti valvonta-anturi on asennettu maidonpumppausletkun pesuyhteeseen.

Anturi tunnistaa onko maidonpumppausletku pesuyhteessä vai ei. Pesua ei saa käyntiin, jos maidonpumppausletku ei ole pesupaikalla, ja lypsyä ei saa käyntiin, jos maidonpumppausletku on pesuyhteessä.

Tällainen yksinkertainen valvontatekniikka antaa pienellä panostuksella hyvän turvan inhimillisiä virheitä vastaan. Tämä kannatta siis hankkia! Jos omassa lypsykoneessasi ei ole lypsy-/pesuturvakytkintä, keskustele sen asentamisesta oman laitemyyjän tai huoltomiehen kanssa.

Samanlaista valvontatekniikkaa myös roboteissa

Lypsyroboteissa maitojen ja pesuvesien ohjautuminen oikeisiin kohteisiin on kiinni sekä käyttäjän järjestelmään syöttämistä tiedoista että maidonohjausventtiilien oikeasta toiminnasta.

Robotti toimii 24/7, joten jatkuva tekniikan toiminnan seuranta ja varmistus on käytännössä mahdollista vain hyvän laitesuunnittelun ja automatiikan avulla.

Maidonohjausventtiilien asennonvalvonta voidaan asentaa jälkikäteen Lely A3 ja A3 Next lypsyrobotteihin. Hinta asennettuna on noin 250 €. Uusissa Lely A4 -roboteissa se on vakiovaruste. Kuva: Esa Manninen

Lypsyrobottien suunnittelussa mahdolliset vikatilanteet on kyllä huomioitu. Jos esimerkiksi maidonohjausventtiilejä ohjaavan paineilmasyötön kanssa on ongelmia, venttiilit kääntyvät mekaanisen voiman avulla asentoon, jossa maito ei ohjaudu tilasäiliöön.

Tällä tavalla pyritään varmistamaan, että vikatilanteen sattuessa maito tai pesuvesi ei päädy väärään määränpäähän. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi antibioottimaidon lypsyn yhteydessä.

Joissain roboteissa maidonohjausventtiilien mekaanista toimintaa voidaan myös valvoa venttiilin asentoanturilla. Anturi varmistaa, että venttiili on ohjauskäskyn mukaisessa asennossa. Jos näin ei ole, robotin toiminto pysähtyy ja robotti hälyttää. Vaikka maidonohjausventtiilien toimintahäiriöiden riski on pieni, niin valvontaanturit kannattaa hankkia, jos sellainen on omaan robottiin saatavissa.

Pääkuva: Kaj Nyman

Katso lisää artikkeleita

Koneklinikka
EU:n kylmäainelainsäädäntö kiristyy
Koneklinikka
Varaudu talven sähkökatkoihin
Koneklinikka
Yli puolet maidosta lypsetään automaattilypsyllä