Siirry sisältöön
Koneklinikka

Ehkäise bakteeriongelmat ennalta ja pysy kärryillä F-kaasuasetuksesta

Huolletut laitteet.
Kaj Nyman
Kehityspäällikkö, Valio Lypsy-palvelut

Kehityspäällikkö
Valio Lypsy -palvelut

Kesän lämpimät kelit, kuten myös talven paukkupakkaset, tuovat herkästi esille mahdollisia heikkouksia tuotantojärjestelmässä. Maidon kohonnut bakteeritaso on kesäkuumalla herkemmin ilmenevä ongelma. Kuumuus asettaa maidon jäähdytyksen koville. Lisäksi lämpimällä säällä bakteerit lisääntyvät nopeammin maidon kanssa kosketuksessa olevilla pinnoilla, jos laitteiston pesu ei onnistu täysin.

Valiolaisilla tiloilla maidon bakteeripitoisuudet ovat keskimäärin erittäin hyvällä tasolla, mutta yksittäisiä ongelmatilanteita ja poikkeamia esiintyy.

Maidon matalan bakteeritason ylläpitäminen on pitkälti pesu- ja jäähdytysjärjestelmien toimivuuden varmistamista ja ylläpitoa. Jokaisen neljän pesun osatekijän, lämpötilan, mekaanisen tehon, kemiallisen tehon ja vaikutusajan pitää olla kunnossa. Lisäksi säännöllisellä laitteistojen huollolla varmistetaan muun muassa pintojen kunto, niin että ne peseytyvät hyvin kiertopesussa.

”Alan kehitys on nyt nopeaa. Hätiköityjä päätöksiä käytössä olevan tilasäiliön huollossa tai uuden hankinnassa ei kannata tehdä.”

Yksittäiset bakteeriongelmat ratkeavat yleensä hyvin, mutta välillä on myös hankalasti ratkaistavia tapauksia. Lypsykoneiden ja jäähdytysjärjestelmien kasvu ja monimutkaistuminen tuovat lisähaastetta ongelmanselvitykseen ja varsinkin automaattilypsyssä ongelmanselvitysaika on usein rajallinen, koska lypsyä ei voi pysäyttää pitkäksi aikaa.

Pesu- ja jäähdytysongelmien ehkäiseminen ennalta on oleellinen osa maidon laatutyötä. Maitotilan lisäksi kaikilla tilan asiaan liittyvillä yhteistyökumppaneilla on tässä oma tärkeä tehtävänsä.

Tärkeimmät poiminnat F-kaasuasetuksesta

EU:n päivitetyn F-kaasuasetuksen vaikutukset tilasäiliöihin ja maidon jäähdytysratkaisuihin ovat selkeytymässä. Tässä kertauksena maitotilayrittäjän kannalta tärkeimmät asiat.

1. Käytössä olevien tilasäiliöiden huolto

Niin kutsuttu huoltokielto asettaa rajoituksia millä kylmäaineilla huoltoa saa tehdä. Kierrätetyn tai regeneroidun GWP-arvoltaan yli 2500 olevan kylmäaineen (esimerkiksi R404A) käyttö on sallittua 2029 vuoden loppuun. GWP-arvoltaan alle 2500 oleville kylmäaineille (esimerkiksi R134a) uutta ainetta koskevat huoltokiellot astuvat voimaan vasta ensi vuosikymmenellä.

Toimiva ja käyttökelpoinen tilasäiliö voidaan siis pääsääntöisesti huoltaa ja pitää käyttökunnossa myös jatkossa. Osuuskuntien tilasäiliöhuolloissa on tehty kylmäainekohtaiset ylläpitosuunnitelmat tilasäiliöiden elinkaaren ajaksi.

2. Uuden tilasäiliön hankinta

Vuoden 2025 alusta kiinteän kylmäkoneen tilasäiliössä kylmäaineen tulee olla GWP-arvoltaan alle 150. Irtokoneellisessa GWP-raja on vuodesta 2025 alkaen alle 2500 ja vuoden 2030 alusta alle 150. Epäsuoralla jäähdytyksellä eli nesteenjäähdyttimillä on omat näistä vähän poikkeavat rajat.

EU:n REACH kemikaaliasetukseen kaavaillaan fluorattuja aineita koskevaa PFAS-rajoitusta. Rajoitus koskisi myös fluorattuja kylmäaineita ja voi voimaan tullessaan kieltää niiden käytön uusissa laitteissa ja sovelluksissa.

F-kaasuasetus ja mahdollinen PFAS rajoitus eivät rajoita luonnollisia kylmäaineita eli ne ovatpitkälle kantavia ja suositeltavia kylmäaineita. Tilasäilökäytössä luonnollisista kylmäaineista on tällä hetkellä hiilidioksidi ja propaani.

3. Käytetyn tilasäiliön kauppa

Käytetty tilasäiliö on jo saatettu markkinoille, joten sen EU-alueen sisäistä kauppaa uusien tilasäiliöiden rajoitteet eivät rajoita. Huoltoon liittyvät rajoitteet ovat kuitenkin voimassa.

Alan kehitys on nyt nopeaa. Hätiköityjä päätöksiä käytössä olevan tilasäiliön huollossa tai uuden hankinnassa ei kannata tehdä. Osuuskuntien tilasäiliöhuollot tai tilasäiliövastaavat antavat ajantasaista lisätietoa tilasäiliöiden hankintaan ja huoltoon liittyvissä kysymyksissä.