Siirry sisältöön
Ruokinta

Suunnitelmallisuutta karkearehun tuotantoon

Suunnitelmallisuutta karkearehun tuotantoon

Maitotilalla tarvitaan huippulaatuisen säilörehun ohella myös heikommin sulavia karkearehuja, koska eri eläinryhmillä on erilaiset ravitsemukselliset tarpeet.

Valman rehunäytetulosten säilörehun laadun tavoitearvot kertovat, millaista säilörehua lypsävät lehmät tarvitsevat. Samat tavoitearvot pätevät nuorille, vielä voimakkaan kasvun vaiheessa oleville hiehoille sekä lihanaudoille.

Hiehojen voimakkaan kasvun vaihe päättyy noin kahdeksan kuukauden iässä, minkä jälkeen energiansaantia on tarpeen hillitä, etteivät hiehot ala rasvoittumaan. Sopiva energiamäärä on noin 10 MJ/kg ka. Se, missä iässä hiehojen rasvoittuminen alkaa, vaihtelee jonkin verran karjojen välillä. Tiineillä hiehoilla energiantarve vähenee entisestään ja on käytännössä lähellä ummessaolevien lehmien energiantarvetta. Tämän vuoksi hyvin sulavan säilörehun lisäksi käytettävissä tulisi olla myös niukemmin energiaa ja enemmän kuitua sisältäviä karkearehuja. Ruokinnan energiapitoisuuden laimentamiseen voi käyttää myös olkea tai kuivaa heinää. Näiden on oltava hygieeniseltä laadultaan moitteettomia. Heinän rehuarvoissa on vaihtelua, joten myös niiden analysointi on tärkeää.

”Käytetyt kasvilajit vaikuttavat kokoviljasäilörehun rehuarvoihin, jotka selviävät vain rehuanalyysin kautta.”

Tip icon

Riittääkö aika, jos laajennan kasvilajivalikoimaa?

Kun suunnittelee kasvilajivalikoiman laajentamista, on hyvä miettiä, riittääkö kasvukaudella aika eri kasvilajien optimaaliseen korjuuseen eri eläinryhmien tarpeiden mukaisesti. Kuvitteellisella tilalla Keski-Suomessa esimerkiksi vihantaviljan korjuuaika on 5–6 viikkoa kylvöstä, joten sen pystyy sovittamaan melko hyvin toisen säilörehunkorjuun yhteyteen kylvöä myöhästyttämällä. Kevätruisvehnän korjuu kokoviljasäilörehuksi ajoittuu noin 90 päivään kylvöstä, joten myös sen pystyy korjaamaan toisen rehunteon yhteydessä, jos nurmen korjuuta on mahdollista viivästyttää. Kaikkia lajeja ei kannata ottaa viljelyyn, jos mielii kesän mittaan hieman hengähtääkin, kuten kuvitteellisen tilan kasvukauden työaikataulusta näkee. Lisäksi pitää huomioida myös laidunnurmien kierto ja hoito. Työaikataulussa ei ole huomioitu muokkaustöitä eikä kasvinsuojelutoimenpiteitä.

PVM Kasvukauden työaikataulu
25.4. Syysviljojen ja nurmien lannoitukset
1.5. Kevätviljojen kylvö alkaa
1.6. Syysrukiin korjuu vihantasäilörehuksi
5.6. Vihansäilörehuksi korjattujen lohkojen kylvö
10.6. 1. nurmisäilörehun korjuu
12.6. Nurmien toinen lannoitus
20.6. Syysviljojen matalan D-arvon korjuu
30.6. Säilörehunurmien matalan D-arvon korjuu
1.7. Kevätviljan korjuu vihantasäilörehuksi
10.7. Syysvehnän korjuu kokoviljaksi
15.7. Kevätviljojen matalan D-arvon korjuu
25.7. 2. nurmisäilörehun korjuu
26.7. Nurmien kolmas lannoitus
27.7. Palkokasvisäilörehujen korjuu
30.7. Kevätruisvehnän taikinatuleentumisasteen korjuu
31.7. Tuoreviljojen puinnit, kokoviljasäilörehujen korjuu
1.8. Odelmien virkistyslannoitus
10.8. Kuivattavien viljojen puinnit ja olkien korjuu
15.8. Syysrukiin kylvö
1.9. Syysvehnän kylvö
10.9. 3. nurmisäilörehun korjuu
20.9. Vihanta- ja kokoviljojen odelmien korjuu