Siirry sisältöön
Ruokinta

Omalla viljalla ja herneellä säästöä rehukuluihin

Omalla viljalla ja herneellä säästöä rehukuluihin

Hoskolan maitotilalla Heinolassa viljellään nurmen lisäksi viljoja, hernettä ja öljykasveja. 50 lehmän tila tavoittelee säästöjä ruokintakuluihin omien väkirehujen kautta. Yrittäjät ovat tyytyväisiä erillisruokintaan.

Hoskolan tilalla lähdettiin elokuun alussa toisen säilörehusadon niittoon. Sinimailasta ja puna-apilaa sisältävä nurmi oli heinäkuun helteistä huolimatta kasvanut kohtuullisen hyvin.

– Ensimmäinen sato oli hyvä, joten ei haittaa, vaikka toinen sato jääkin osalla lohkoista pienehköksi. Ylivuotisia paalejakin on vielä varastossa, ja ne syötämme ennen uutta satoa. Kolmatta säilörehusatoa emme korjaa tänä vuonna miltään lohkolta, Sakari Hoskola kertoo.

Yhden robotin navetassa käyskentelee tällä hetkellä 43 lehmää, mutta määrää kasvatetaan omista hiehoista ensi vuoden kuluessa viiteenkymmeneen. Lehmien ja 280 peltohehtaarin – ja 120 peltolohkon – hoitamiseen löytyy perheestä riittävästi työvoimaa, sillä tilalla työskentelevät omistajien Sakari ja Tuula Hoskolan lisäksi perheen pojat Jere ja Jukka Hoskola. Lisäksi Jeren avovaimo Suvi Salla auttaa navettatöissä tarvittaessa.

”Tiivistetty neuvo ruokinnan kustannustehokkuuteen on: analysoi, suunnittele, budjetoi ja seuraa.”

”Kaikki rehut pitää analysoida, jotta ruokinta on kustannustehokasta.”

Tip icon

Hoskolan tila, Vierumäki, Heinola

Yrittäjät
Tuula (59) ja Sakari (60) Hoskola. Perheen pojat Jere (28) ja Jukka (29) työskentelevät tilalla kokoaikaisesti. Perheen kolmas poika on yrittäjänä sikatilalla Perniössä. Edellinen sukupolvenvaihdos on tehty vuonna 1988, nyt suunnitteilla on yhtymän perustaminen. Tilalla työskentelee osa-aikaisesti Jeren avovaimo Suvi Salla ja harjoittelijoita muun muassa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Pellot ja nurmi
Viljelyssä on 280 ha, jolla kasvaa tänä vuonna 100 ha kauraa, 37 ha kevät- ja syysvehnää, 41 ha hernettä, 60 ha säilörehunurmea ja loput luonnonhoitonurmea. Säilörehu korjataan omalla koneketjulla paaleihin. Kaikki viljat ja herne kuivataan hakkeella lämpiävällä kuivurilla. Kolme neljäsosaa viljelykasveista myyntiin.

Eläimet
Keskimäärin 50 lehmää (50 % ay ja 50 % ho) ja 2,7 poikimakertaa. Kaikki eläimet samassa rakennuksessa. Jaloittelutarha, ei laidunta.

Pihatto
Kaksirivinen pihatto, valmistumisvuosi 2002. Vuonna 2020 lypsyaseman tilalle robotti, jolloin uusittiin myös kaksi väkirehukioskia.

Maito
Viimeisen 12 kuukauden keskituotos 10 600 kg/lehmä (EKM 11 345 kg). Rasvaprosentti 4,5 ja valkuaisprosentti 3,5.

Menestystekijät
Rehuomavaraisuus. Pienet kiinteät kustannukset. Ammattitaitoinen työvoima.