Maitoa sukupolvien ketjussa

Kivelän maitotilalla Sysmässä on tuotettu maitoa jo 13 sukupolven ajan.

Anni ja Matti Kivelä, mitä teille merkitsee olla Valion omistajia? "Meille Valion omistajuus merkitsee vakautta ja varmuutta. Voimme luottaa siihen, että maitokuorma lähtee säännöllisesti jalostettavaksi ja markkinoidaan eteenpäin nyt ja tulevaisuudessa." Kuvat Kivelöiden kotialbumi, Valio ja 123RF

Sysmän Liikolassa sijaitsevalla Kivelän maitotilalla on pidetty maatilaa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1681. Nuoret yrittäjät Matti ja Anni Kivelä ottivat tilan hoitaakseen asteittain.

”Olen aina tiennyt, että tulen täällä työskentelemään. Meidän suku on asunut tätä mäkeä jo 13 sukupolven ajan ja maatilatoimintaa pyörittänyt. Se ei kuitenkaan ole tällä suunnalla harvinaista. Läheltä löytyy muitakin tiloja, joilla on pitkä historia”, Matti Kivelä kertoo.

Vuonna 2015 muodostettiin maatalousyhtymä Matin vanhempien Tuomo ja Sisko Kivelän kanssa, ja lopullinen sukupolvenvaihdos tehtiin vuodenvaihteessa 2018–2019. Päätös maitotilayrittäjiksi ryhtymisestä tehtiin vaimon kanssa yhdessä, mutta aivan helppo se ei kuitenkaan ollut.

”Asuimme silloin toisella puolella Suomea Kannuksessa, missä olimme molemmat palkkatöissä. Kun muutimme kotitilalleni, alkoi etenkin Annin näkökulmasta uusi elämä ja verkostojen luominen. Onneksi kaikki on kuitenkin sujunut hyvin, emmekä ole päätöstä katuneet.

Vaikka olen itse kasvanut tällä tilalla, niin monet asiat ovat lapsuuden jälkeen muuttuneet. Rakennemuutos on ollut todella nopeaa. Aikanaan 30 lehmällä sai elannon, ja lähistöllä oli paljon erikokoisia maatiloja. Nyt meillä on noin 120 lehmää ja tahti sen mukainen”, Kivelä pohtii.

Yrittäjyydessä on tietenkin ollut myös omat haasteensa:

”Maidon hinta lähti tippumaan oikeastaan samaan aikaan, kun perustimme maatalousyhtymän. Kuluja onkin jouduttu alusta asti karsimaan. Yrittäjälle luo paineita, kun pitää todella hyvin onnistua monella osa-alueella, että työ kantaa taloudellisesti. Kertoimet ovat isoja ja kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen. Kaikki ei edes ole omissa käsissä. Palkkatöissä leipä tulee paljon helpommalla. Terveisinä Valion suuntaan sanoisinkin, että hintapuolta ja kannattavuutta ei voi liikaa korostaa. Siihen vaikuttavat tietysti monet asiat kuten maailmanmarkkinahinnat, mutta jos hintakehitys jatkaa laskuaan, ei ehkä tule suositeltua omille lapsille tätä uravalintaa”, Kivelä pohtii ja jatkaa:

”Silti en vaihtaisi takaisin palkkatyöhön.”

Kivelöiden perheessä on kolme lasta: 6-vuotias Kerttu, 3-vuotias Viljami ja 1-vuotias Martta.

”Paljolti meidän perheen arki pyörii töiden ja lasten ympärillä. Esikoinen aloitti eskaritaipaleen tänä syksynä ja kuopus on vielä kotosalla, nytkin hän avustaa vaunuista käsin traktorikopin siivouksessa. Onneksi omat vanhemmat asuvat lähellä ja auttavat tarpeen mukaan tilan töissä tai lasten kanssa”, Kivelä kertoo.

Maitotilalla on hänestä parasta oikeastaan ihan tavallinen arki:

Hyvät hetket ja onnellisuus syntyvät pienistä asioista. Se palkitsee, kun näkee oman kädenjäljen ja onnistumiset.

”Etenkin navetan puolella tasaisuus on hyvä juttu, siellä yllätykset eivät yleensä tiedä mitään hyvää!”

Onnistumisia on saatu kehittämällä esimerkiksi ruokintaa ja navettaoloja. Tila on ollut mukana myös Yaran nurmipilotissa ja siitä on saatu hyviä tuloksia.

”Säilörehun laatuun olemme pyrkineet panostamaan koko ajan enemmän. Sen laatu sanelee oikeastaan koko tulevan vuoden. Ja tietysti navettaolosuhteiden parantaminen vaikuttaa niin ihmisten kuin eläintenkin hyvinvointiin. Investointeja täytyy kuitenkin aina punnita myös kannattavuuden näkökulmasta. Viime kesänä vaihdoimme koneellisen ilmanvaihdon painovoimaiseen, ja siinä oli oikeastaan vain hyviä puolia: navetan ilma viileni ja raikastui, sähkönkulutus laski ja paloturvallisuus parani. Kertainvestointina se oli iso, mutta säästöjäkin on saatu, kun laitteet eivät kuluta sähköä eikä niitä tarvitse huoltaa”, Kivelä vinkkaa.

Vapaa-aikaa perhe viettää yhdessä sekä ystävien ja sukulaisten kanssa.

”Rehellisyyden nimissä omia harrastuksia ei tähän elämänvaiheeseen ole kauheasti mahtunut, mutta sen aika tulee ehkä sitten joskus myöhemmin. Silloin tällöin käyn pyörälenkillä tai hölkkäämässä. Tykkään viettää lasten kanssa aikaa ja seurata heidän kehitystään. Yhdessäoloa tulee myös tilan töitä tehdessä. Siinä ei tarvitse mitään ihmeellistä keksiä, kun ottaa vain lapset mukaan sopiviin hommiin. Kerttu osaa jo vasikoille jakaa maitoa ja Viljami tykkää olla mukana etenkin traktorihommissa. Lapset viihtyvät lehmien kanssa ja iltasella uni tulee hyvin, kun on touhuttu yhdessä. Ympäri vuoden meillä vierailee melko usein ystäviä ja sukulaisia. Talvella ja lomilla on paremmin aikaa tehdä vastavierailuja. Kahdenkeskistä aikaa vaimon kanssa voisimme yrittää järjestää vähän useammin”, Kivelä miettii.

Kivelän tila, Sysmä

Yrittäjät

Matti ja Anni Kivelä

Eläimiä

120 lypsävää, 50 nuorta karjaa omalla tilalla ja 40 kasvattajalla

Peltoa

210 ha peltoa viljelyksessä

Navetta

Pihattonavetta v. 2004, kaksi lypsyrobottia

Ruokinta

Aperuokinta, robotilla täysrehu

Tuotos

10 667 kg EKM, rasvaa 4,48 %, valkuaista 3,74 %

Katso lisää artikkeleita

Minä maitotilayrittäjä
Uusi pihatto vapauttaa aikaa perheelle
Minä maitotilayrittäjä
Puskaradio toimi – tila löysi jatkajat
Minä maitotilayrittäjä
Laskin on tärkeä työväline