Laskin on tärkeä työväline

Tommi Harjusta tuli maitotilayrittäjä lypsyrobotin ansiosta. Viime aikoina hän on myös innostunut hiiliviljelystä huomattuaan, että se auttaa tuottamaan hyvän sadon.

Tommi Harju pitää kannattavuutta ja maksuvalmiutta tärkeimpinä onnistumisen kriteereinä maito- ja viljatilansa johtamisessa. Jos päähän pälkähtää kiinnostava kehitysidea, hän etsii nopeasti laskimen käteensä.

”Aina pitää tarkistaa, voisiko uusi suunnitelma olla kannattava. Olen yrittäjä, joten viivan alle pitää jäädä riittävästi”, Tommi painottaa.

Hänen tilallaan meneekin mukavasti. Kannattavuus on ihan hyvällä tasolla ja maksuvalmiutta riittää laskuihin, rehu- ja lannoitehankintoihin sekä pieniin konehankintoihin tarpeen mukaan.

”Käytän apuna tilan talouden hallinnassa budjetointia ja erilaisia Excel-taulukoita”, Tommi kertoo.

Navetassa työskentelee luotettava työntekijä, mikä tuo yrittäjälle väljyyttä aikatauluihin.

”Hänen ansiostaan voin keskittyä välillä laskemaan ja suunnittelemaan.”

Lypsyrobotin ansiosta maitotilayrittäjäksi Tommin tilalla on kolme vuotta sitten rakennettu yhden lypsyrobotin pihatto, ja tilalla lehmät ja nuoret hiehot laiduntavat.

”Se on lähinnä terapialaiduntamista, eli eläimet käyvät syömässä rehunsa pihatossa. Laidunnus sujuu hyvin, kunhan kevään ensimmäisistä riemunhetkistä selvitään”, Tommi naurahtaa.

Tommi on toiminut maito- ja viljatilayrittäjänä lähes 10 vuotta. Kun kotitila siirtyi sukupolvenvaihdoksessa hänen vastuulleen, tuolloin vielä 20-vuotiaalle yrittäjälle, tilalla oli 24 lehmän parsinavetta.

”Lypsäminen ei kiinnostanut minua lainkaan. Halusin työskennellä peltohommissa ja tehdä koneurakointia ulkopuolisille. Päätin, että lehmät saavat ennen pitkää lähteä”, Tommi muistelee.

Hän hoiti aluksi lehmiä äitinsä kanssa, joka ei vielä ollut eläkeiässä. Välillä apuna olivat harjoittelijat ja kesätyöntekijät. Viisi vuotta kului – hujauksessa – ja Tommi huomasi, että koneurakointia pitäisi tehdä päivittäin, jotta siitä saisi tasaista elantoa. Niinpä Tommi hankki lypsyrobotin ja päätti jatkaa viljelyn ohella maitotilayrittäjänä.

”Onneksi lypsyrobotti on keksitty! Nyt meillä on eläimiä kolminkertainen määrä, ja hyvin on sujunut”, Tommi iloitsee.

Myllyrannan tila, Vimpeli

PELLOT

Kokonaispinta-ala 233 ha

NAVETTA

Vuonna 2020 rakennettu pihattonavetta, 1 lypsyrobotti

ELÄIMET

Rodut holstein ja ayshire, 70 lypsävää, 50 päätä nuorkarjaa

KESKITUOTOS

11 924 (EKM kg)/lehmä, rasvaprosentti 4,40, valkuaisprosentti 3,68

MAIDON HIILIJALANJÄLKI

1,73 kg C0₂/EKM kg

Haaveissa laajennus ja kesälomat

Tommin tilanjohtamiseen kuuluvat pitkän aikavälin suunnitelmat 5–10 vuoden päähän.

”Kun isot kuviot on suunniteltu hyvin ja ajoissa, tilan arjessa voi tehdä pienempää säätöä. Kesällä esimerkiksi pitää olla joustava ja vaihtaa peltotyösuunnitelmia kelien mukaan nopeassa tahdissa.”

Tommin pitkän aikavälin suunnitelmissa on laajentaa pihatto kahdelle robotille ja kaksinkertaistaa eläinmäärä reilusti yli sataan.

”Haluaisin palkata toisen työntekijän, jotta saisin enemmän vapaa-aikaa perheen kanssa myös kesällä. Erityisopettajana työskentelevällä vaimollani on pitkät kesälomat ja minulla silloin tietysti pahin kiire päällä tilan töissä”, Tommi pohtii.

Toinen työntekijä toisi myös paljon joustoa esimerkiksi peltotöiden suunnitteluun kiireaikoina.

Hiiliviljely kiinnostaa

Tommi kävi vuonna 2021 Valion hiiliviljelijäkoulutuksen ja yllättyi myönteisesti.

”En ole ollut mikään hiiliviljelyfanaatikko. Opin kuitenkin koulutuksessa, että kylvämällä syväjuurisia nurmikasveja toteutan hiiliviljelyä ja saan samalla hyvän sadon, vaikka välillä sataisikin hurjasti tai olisi rutikuivaa”, Tommi selittää.

Nurmessa Tommi käyttää erilaisia Carbo® siemenseoksia. Pääkasvina ovat timoteit tai nurminadat ja mukana on myös hieman apilaa.

”Viljan viljelyssä käytän omaa kalustoa ja kuivauksessa myös rahtikuivausta sekä viljanvälitystä. Rehunkorjuussa hyödynnän urakoitsijoiden palveluita”, Tommi kertoo.

Toinen hiiliviljelykoulutuksessa tullut herätys oli se, että polttoainekuluissa voi säästää suunnittelemalla, missä järjestyksessä peltolohkoja kannattaa ajaa.

”Samalla tulee hallittua päästöjä”, Tommi lisää.

Myllyrannan tila

Yrittäjä:

Tommi Harju, 30.

Perheeseen kuuluu erityisopettajavaimo Laura sekä lapset Eedit (3) ja Aaron (6).

Tilasi vahvuudet?

Tilalla on hyvä pitkäaikainen työntekijä kokopäiväisenä ja lisäksi nuori kesätyöntekijä sekä kaveri urakoitsijana apuna kesäisin peltotöissä. Pidän kannattavuuslaskelmien tekemisestä, ja lehmien laiduntaminen sekä lypsyrobotti ovat minulle tärkeitä asioita tilan hoidossa.

Mistä saat voimaa?

Ehdin välillä pitää iltaisin vapaata ja viettää aikaa perheeni kanssa. Viikonloput talvea kohden rauhoitan täysin, ja silloin hoidetaan vain pakolliset navettatyöt. Meille on tulossa keväällä perheenlisäystä. Talvisin teen moottorikelkkareissun tai kaksi pohjoiseen.

Mistä olet ylpeä?

Olen ylpeä siitä, että tila on kannattava. Laitoin tavoitteeksi keskituotoksen 10 000 kiloa, mutta se meni rikki melko nopeasti.

Mitä olet oivaltanut?

Työntekijöihin kannattaa luottaa. He tietävät, mitä tekevät ja osaavat työnsä. Hyviä työntekijöitä kannattaa kiittää esimerkiksi pienin bonuksin.

Millaisia haasteita olet kohdannut?

Venäjä-pakotteet vuonna 2014 toivat taloudellisia haasteita. Sen jälkeen navetan rakentaminen ajoittui juuri koronan aikaan, mikä aiheutti epätietoisuutta jatkosta.

Mistä haaveilet?

Haluaisin päästä tekemään useammin kesälomareissuja perheen kanssa, mutta sitä varten tarvitsen vielä toisen kokopäiväisen työntekijän, koska kesä on hektisintä aikaa tilan töissä.

Teksti: Susanna Cygnel

Johtaminen
Kiertotaloudessa ei mitään mene hukkaan
Johtaminen
Alkutuotannon vastuullisuusohjelma kehittyy ajassa
Johtaminen
Kustannusten hallinta avain maitotilayrityksen menestykseen