Uusi pihatto vapauttaa aikaa perheelle

Kaisa ja Erkki Karema ovat yrittäjyysaikanaan parantaneet tilallaan lehmien oloja määrätietoisesti. Nyt on vuorossa uuden pihaton rakentaminen.

Kaisa ja Erkki Karema ottivat hoitaakseen ja kehittääkseen Erkin kotitilan Akaan Kylmäkoskella viisi vuotta sitten.

”Ryhdyimme heti alusta parantamaan määrätietoisesti lehmien oloja ja olemme siinä onnistuneet, mikä näkyy maidontuotannon kasvuna. Eläinlääkäri kehui viime terveydenhuoltokäynnillä lehmiemme terveyttä”, Kaisa kertoo tyytyväisenä.

Karemat ostivat heti aluksi pienkuormaajan, jotta saivat jaettua lehmille rehut tehokkaasti. Sitten he hankkivat vanhaan parsinavettaan kennolevyikkunat ja uudet valot, parantelivat ilmanvaihtohormeja ja päällystivät ruokintapöydän. Umpilehmille ja hiehoille rakennettiin kylmäpihatto.

Kaikista parannuksista huolimatta tilan 50 vuotta vanha lypsynavetta alkaa nyt olla niin huonokuntoinen, että Karemat ovat päätyneet rakentamaan yhden robotin pihaton. Rakennustyöt ovat aluillaan, ja navetan on määrä valmistua syksyllä.

”Vaihtoehtomme oli joko lopettaa maitotilayrittäminen tai rakentaa uusi navetta. Valitsimme tilan jatkamisen”, Erkki kertoo.

Huovilan tila, Akaa Kylmäkoski

Pellot Pinta-ala 120 ha, josta nurmella 52 ha.

Navetta 50 vuotta vanha parsinavetta. Uuden pihaton on määrä valmistua syksyllä.

Eläimet Noin 47 lypsävää ja 31 päätä nuorkarjaa (rodut ayshire, holstein, montbeliarde, itäsuomenkarja ja pohjoissuomenkarja).

Maitoa meijeriin 363 000 litraa

Maidon hiilijalanjälki 2,11 kg CO₂e/kg EKM

Lehmät näkyvät laitumella

Eläinten hyvinvointi on Kaisalle ja Erkille sydämen asia muutenkin kuin vain maidontuotantomielessä.

He sopivat vuonna 2019 ottaessaan Huovilan tilan hoitaakseen, että lehmät pääsevät ulkoilemaan ja laiduntamaan. Uuden pihaton valmistuttua lehmät pääsevät edelleen laitumelle toukokuusta jopa lokakuulle ja talvella pihalle jaloittelemaan.

”Laitumella olevat lehmät näkyvät läheiselle isolle tielle. On hyvä, että ihmiset huomaavat lehmien laiduntavan – ihan kuin ennen vanhaan”, Kaisa sanoo.

Karemat ovat kertoneet lähiseudun ihmisille navettaprojektistaan ja siten sitouttaneet esimerkiksi peltojen vuokraajia yhteistyöhön kanssaan.

”Voimme osoittaa ihmisille, että lehmillä on hyvä olla meidän tilallamme. Vaikka uusi navetta on suuri ja nykyaikainen, se ei ole mikään maitotehdas”, Erkki lisää.

Lisää aikaa perheelle

Erkki hoitaa päivittäin navetta- ja peltotyöt. Hänen äitinsä on tilan kokoaikainen palkkatyöntekijä, ja kesällä avuksi pestataan yksi tai kaksi kesätyöntekijää. Myös Erkin eläkkeellä oleva isä auttaa toisinaan.

Kaisa huolehtii perheen kolmesta alle kouluikäisestä lapsesta ja tekee osan tilan paperitöistä, mutta lisäksi hänellä on työ seurakunnan pappina.

”Palaan perhevapaalta töihin syksyllä. Toinenkin tulonlähde tuo perheellemme taloudellista turvaa”, Kaisa toteaa.

Karemat toivovat, että vaikka lehmämäärä lähes kaksinkertaistuu uuden navetan ansiosta ja ruokintaa sekä siivoamista tulee lisää, lypsyrobotti ja eläinten vapaampi liikkuminen vähentävät tilan töiden sitovuutta.

”Tavoitteena olisi, että Erkki ehtisi viettämään enemmän aikaa lasten kanssa”, Kaisa toteaa.

Karemat kokevat jaksaneensa hyvin tilan ja perheen pyörityksessä, vaikka luppoaikaa ei juuri jää. Erkki pelaa ehtiessään sählyä ja harrastaa muutenkin urheilua. Kaisa rentoutuu mattoja kutomalla ja osallistumalla partiotoimintaan.

”Lisäksi tapaamme tuttavaperheitä ja kutsumme ystäviämme yökylään, jotta saamme pidettyä sosiaalisia suhteitamme yllä. Se on meille tärkeää”, Kaisa ja Erkki kertovat.

Huovilan tila

Yrittäjät: Kaisa ja Erkki Karema. Perheeseen kuuluvat myös 6-, 3- ja 1-vuotiaat lapset.

Mitkä ovat tilanne vahvuudet?

Teemme lähialueiden viljelijöiden kanssa paljon yhteistyötä esimeriksi sadonkorjuussa, puinneissa, kasvinsuojeluruiskutuksissa ja lannan levittämisessä. Jos traktori tai muu laite hajoaa, voimme luottaa muiden apuun.

Mistä saatte voimaa työhön?

On kannustavaa huomata, että asiat kehittyvät myönteiseen suuntaan ja onnistumme tekemään oikeita päätöksiä. Olemme innokkaita kehittymään ja oppimaan uutta. Keskustelemme ja pallottelemme asioita keskenämme ja muidenkin kanssa.

Mistä olette ylpeitä?

Olemme saaneet yhdistettyä perhe-elämän, maatilan työt, Kaisan papin työt ja sosiaalisen elämän toimivaksi arjeksi.

Mitä olette oivaltaneet?

Maitotilayrittämisen sitovuuden oppii vasta, kun sitä elää. Toisaalta tämä on meidän valintamme: Erkillä oli ennen työ muualla, mutta valitsimme maitotilayrittäjän uran.

Millaisia haasteita olette kohdanneet?

Tunnin junarata Helsingistä Tampereelle olisi kulkenut jonkin linjauksen mukaan meidän tilamme läpi, mutta onneksi se suunnitelma haudattiin.

Mistä haaveilette?

Toivottavasti pihatto vapauttaa valmistuttuaan Erkin aikaa, jotta voisimme syödä päivittäin yhdessä.

Minä maitotilayrittäjä
Puskaradio toimi – tila löysi jatkajat
Minä maitotilayrittäjä
Laskin on tärkeä työväline
Minä maitotilayrittäjä
Ennakoiden laatu hallinnassa