Kannattaako ternimaidon lypsy ja vasikan juotto erottaa toisistaan?

Monella lypsykarjatilalla on ongelmana, että erityisesti alkuyöstä poikineen lehmän lypsy viivästyy ja ternimaidon laatu ehtii heiketä merkittävästi lypsyyn mennessä. Jos lehmä valuttaa maitoa, ternimaidon vasta-ainetaso heikkenee vieläkin nopeammin.

Vasta-aineiden imeytyminen vasikan suolen seinämän läpi heikkenee myös nopeasti syntymän jälkeen. Mitä isommaksi karja kasvaa, sitä vaikeampaa on yleensä lypsää poikinut lehmä ajoissa ja saada vasikalle reilu vasta-aineannos.

Poikineiden lehmien lypsyprosessi ja vasikoiden ternimaitojuottoprosessi voidaan erottaa, mikä nopeuttaa vasikan juottoprosessia.

Yöllä poikineet lehmät lypsetään aamulla. Ternimaitojen vasta-ainetasot mitataan esimerkiksi Brix-mittarilla ja hyvä ternimaito pakastetaan esimerkiksi ColoQuick-menetelmällä. Paras ternimaito on todennäköisesti viimeksi poikineilla vanhemmilla lehmillä.

Vasikoiden juottoprosessi tapahtuu omia aikojaan erillään emien lypsystä. Eli vastasyntyneelle vasikalle sulatetaan mahdollisimman nopeasti (ColoQuick-menetelmällä 15 minuutissa) hyvää ternimaitoa lähellä vasikoita olevasta pakastimesta. Näin ei tarvitse odotella emien lypsyä ja taataan vasikoille aina hyvät ternimaidon vasta-ainetasot.

Vasikat voivat toki imeä emiään, mutta tutkimusten mukaan siihen liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Ternimaidon laadusta ei esimerkiksi ole tietoa ja emät eivät välttämättä anna vasikoiden imeä.

Koska vasikoillamme on ongelmia saada riittävän hyvää ternimaitoa ajoissa, niiden vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan jää puutteelliseksi ja riskit sairastua ovat merkittävät.

LAURA KULKAS Terveydenhuoltoeläinlääkäri,

Valio Terveys -palvelut

Katso lisää artikkeleita

Eläinlääkäri vastaa
Onko jollain lehmillä luontaisesti korkeampi vastustuskyky?
Eläinlääkäri vastaa
Puhdas ja terve iho hoitaa tehtäviään parhaalla mahdollisella tavalla
Eläinlääkäri vastaa
Miten pian tuubilääkityksen jälkeen lehmän voi lypsää?