Siirry sisältöön
Johtaminen

Vinkit maitotilan kustannushallintaan

Vinkit maitotilan kustannushallintaan
Anu Artjoki
Viestintäpäällikkö, päätoimittaja

Valio Oy

Miten maitotilan toiminnassa maksimoidaan tuotot ja minimoidaan kustannukset? Nyt jos koskaan on tärkeää pohtia erilaisia vaihtoehtoja ja kehittää oman tilan toimintaa.

Maitotiloilla tavoitteena on nyt erityisesti lehmäkohtaisen panos-tuotossuhteen kasvattaminen sekä kustannusten kriittinen tarkastelu ja vähentäminen mahdollisuuksien mukaan.

”Asioita on tehty tiloilla erittäin hyvin jo pitkään, mutta joka tilalta löytyy aina myös kehittämisen mahdollisuuksia”, Maitoyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Henna Mero sanoo.

”Tämänhetkisessä haastavassa kustannustilanteessa on selvää, että ostoja on osattava tehdä oikeaan aikaan, puskurivarastoja on syytä olla, turhaa pitää karsia ja lehmäkohtaisia tuloja tulee lisätä sopimustuotannon asettamissa rajoissa.”

Isossa kuvassa Mero näkee positiivisena sen, että suomalaiset haluavat ostaa kotimaista ruokaa ja että maidon kulutus globaalilla tasolla kasvaa.

”Auttaa paremmin jaksamaan tässä haastavassa tilanteessa, kun katsoo vähän kauemmas.” Näkymä maidontuotannon osalta ei ole Meron mukaan synkeä, vaikka globaali tilanne on epävarma ja maitotilojen kustannusnousu huimaa.

”Suomalaisilla EDF-tiloilla on hieman alle 7 hiehoa 10 lypsävää kohden, parhailla vain 5 hiehoa.”

”Yrittäjä on yrityksen tärkein resurssi, joten omasta jaksamisesta on huolehdittava.”

Tip icon

Kokemuskornerista lisävinkit!

Maitoyrittäjät ry järjestää 9 kertaa vuodessa Teams-tilaisuuksina kokemuskornereita, joissa voi keskustella maitotilayrittäjiä askarruttavista ja kiinnostavista aiheista ja saada vinkkejä sekä vertaistukea kollegoilta. Kokemuskornerit jatkuvat syyskuussa ja teemat käsittelevät tuottavuutta ja tuotantoprosesseja sekä ihmisten johtamista. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Osallistumislinkin kornereihin löydät Maito yrittäjät ry:n nettisivujen Tapahtumat-osiosta.

Tervetuloa mukaan kuulolle ja keskustelemaan!