Kiertotaloudessa ei mitään mene hukkaan
Mitä kiertotalous tarkoittaa, ja mikä on maidontuotannon rooli osana kokonaisuutta?
Kiertotaloudessa toisen jäte voi olla toisen raaka-aine
Suomen Lantakaasu Oy, uusiutuvista materiaaleista valmistetut pakkaukset, tehtailla syntyvän hävikin minimoiminen ja parempi hyödyntäminen – siinä muutama käytännön esimerkki teoista, joilla Valio jo osallistuu kiertotalouteen ja kestävään ruoantuotantoon. Mutta miksi se on tärkeää?
Vielä näihin päiviin asti erilaisten hyödykkeiden tuotanto on ollut mahdollista tehdä niin, että ehtyviä luonnonvaroja kuten raaka-aineita louhitaan tai öljyä porataan maasta, niistä tehdään tuotteita, joita käytetään lyhyen aikaa ja sitten ne hävitetään. Tähän toimintamalliin on tulossa muutos olosuhteiden pakosta. Emme enää voi väistää sitä tosiasiaa, että maapallon luonnonvarat ovat rajalliset, ja uusiutuviakin luonnonvaroja kuten ravintoa täytyy tuottaa kestävämmin.
Kiertotalouden tärkein tavoite on säästää luonnonvaroja eli hyödyntää kaikki materiaalit tehokkaasti, kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyisi jätettä. Tuotteilta ja pakkauksilta se edellyttää, että ne suunnitellaan helposti purettaviksi ja kierrätettäviksi ja että jätteet käytetään uudelleen aina kun se on mahdollista. Tähän kytkeytyy myös siirtyminen fossiilisista polttoaineista ja pakkausmateriaaleista uusiutuviin.
Ruoantuotannon kohdalla aito kiertotalous tarkoittaa, että ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät. Hyvä esimerkki tästä on Fazerin kauramyllyn vieressä Lahdessa pyörivä ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta, yli jääneistä kauran kuorista. Unelmajärjestelmässä kaikki matkan varrella tuotettu päätyy hyötykäyttöön, eikä mitään mene hukkaan. Valio tekee jo omassa toiminnassaan paljon tämän eteen, mutta tulevaisuudessa tarvitaan myös entistä enemmän eri tuotantomuotojen ja yritysten välistä yhteistyötä, jotta materiaalien parempi kierto toteutuisi.
Tätä työtä ei voi tehdä yksin. Me Valiolla lähdemme siitä, että kiertotaloutta on edistettävä eri toimialojen kesken. Helmikuussa saimme hienoja uutisia, kun Business Finland myönsi Valiolle 10 miljoonan euron rahoituksen Veturitutkimus- ja kehityskokonaisuuteen. Tarkoituksena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Tavoittelemme mukaan vähintään sataa kumppania, ja Business Finland on varautunut rahoittamaan näitä verkoston hankkeita 20 miljoonalla eurolla”, kertoo Valion tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Harri Kallioinen.
”Eläinperäinen ja kasvipohjainen ruoantuotanto mahtuvat samaan kokonaisuuteen.”