Tukea nuorille yrittäjille

Kallion tilan juuret juontavat vuoteen 1895, ja tilaa on laajennettu yrittäjien mukaan sen historian ajan hitaasti mutta varmasti. Yritysmuotona on ollut osakeyhtiö vuodesta 2010. Nuoret yrittäjät toteavat, että Valion uusien yrittäjien päivillä oli silmiä avaavaa kuulla eri aiheista meijeriyrityksen toimintaan liittyen. Erittäin runsaasti uutta tietoa tuli esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen ja eri prosesseihin liittyen.

”Oli mielenkiintoista kuulla, miten paljon asioita Valion brändin takana tapahtuu”, Olli Kallio toteaa.

”Opimme ymmärtämään enemmän Valion toiminnasta ja lisäksi oli mukavaa jutella ja tutustua valiolaisiin työntekijöihin – paljon tietoa ja taitoa yrityksestä löytyy.”

Kallion tila Oy, Nivala

Tilalla on noin 330 lypsävää ja pienimuotoista lihanautojen kasvatusta. Viljeltyä pinta-alaa 450 hehtaaria, josta nurmella noin 250 ha, ohralla noin 150 ha ja loppuala kokoviljoja. Kallion tila Oy:n osakkaina ovat Päivi ja Juha Kallion lisäksi heidän poikansa Olli ja Jyri. Sofia Kivistö ja Iiro Kallio toimivat tilalla työntekijöinä.

Myös Valio Aimo® tukkukauppaan liittyvät asiat eli tukkukaupan bisneksen kuulumiset kiinnostivat. Nuoria yrittäjiä lämmitti erityisesti, miten kannustava ja tukeva ilmapiiri Valiolla oli uusia yrittäjiä kohtaan. Valion uutuustuotteet tuli maisteltua läpi minimessuilla, ja ne saivat yrittäjiltä kiitosta.

”Maukkaita tuotteita on tulossa lanseeraukseen”, he vinkkaavat.

Positiivista palautetta sai päivillä puhuneen sarjayrittäjä Ronny Erikssonin innostava puheenvuoro. Eriksson muistutti esimerkiksi siitä, että yrityksen johtajuus alkaa itsensä johtamisesta, ja että yrittäjyys on uskoa omaan tekemiseen.

Eläinten hyvinvointi on tilan toimintaa ohjaavista asioista tärkein, sekä peltoviljelyssä onnistuminen.

Eläinten hyvinvointi tulee ykkösenä

Kallion tila Oy:n yrittäjät kertovat, että eläinten hyvinvointi on tilan toimintaa ohjaavista asioista tärkein, sekä peltoviljelyssä onnistuminen.

”Näihin asioihin on meillä panostettu lujasti, ja jatkossakin panostetaan”, Jyri Kallio sanoo.

Tilalla pyritään pitämään yrittäjien omasta jaksamisesta hyvää huolta jakamalla vastuuta ja pyrkimällä jokaisen kohdalla vapaapäiviin lähes viikoittain.

”Kaiken kaikkiaan ajattelemme, että meillä on hieno ammatti, joka on mahdollisuuksia täynnä – teemme monipuolista ja mukavaa työtä eläinten ja peltojen parissa.”

”Olisi mukavaa, jos uusien yrittäjien päivien kaltaisia tilaisuuksia järjestettäisiin esimerkiksi muutaman vuoden välein muillekin kuin uusille yrittäjille. Silloin olisi mahdollisuus tavata uudelleen kollegoita ympäri Suomen, joiden kanssa ehti päivillä verkostoitua.”

Tavoitteena hyvinvoivat eläimet ja yrittäjät

Marjut ja Jouni Sillanpää ovat toimineet maitotilayrittäjinä vuoden 2022 tammikuusta. Sen jälkeen he ovat remontoineet tilan 150-paikkaisen lihasonnipihaton lypsävien käyttöön. Tuotantosuunta on käännetty hiljalleen pelkkään maidontuotantoon, mikä tuo jatkossa helpotusta ja selkeyttä tilan töihin. Tällä hetkellä lypsäviä on noin 25, ja määrää kasvatetaan hiljalleen.

Lue lisää

Lisää ymmärrystä markkinoista

Luomumaitoa tuottavan Maatalousyhtymä Lantan tuorein osakas Lasse Lantta on ollut mukana yhtymässä vuodesta 2020. Myös Lassen veli Veeti Lantta on mukana tilan toiminnassa. Tilan peltoviljely on nurmipainotteinen ja vihantaviljaa korjataan nurmen uusimisen yhteydessä. Viisi lähiseudun kasvinviljelytilaa on rehujen ja viljojen osalta maatalousyhtymän yhteistyötiloina. Uusien maitotilayrittäjien päiviä Lasse Lantta pitää hyödyllisinä.

Lue lisää

Uudet yrittäjät Valiolla

Valio-ryhmässä maidontuotannon aloittaneet yrittäjät verkostoituivat, viihtyivät ja kuulivat ajankohtaisista aiheista Valion toimintaan, toimintaympäristöön ja yrittäjyyteen liittyen, kun he vierailivat Pitäjänmäellä tammikuussa.

Lue lisää
Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Uudet yrittäjät Valiolla
Näkökulmat
Kotala selvittää: Tiloille parempaa kannattavuutta