Tavoitteena hyvinvoivat eläimet ja yrittäjät

Marjut ja Jouni Sillanpää ovat toimineet maitotilayrittäjinä vuoden 2022 tammikuusta. Sen jälkeen he ovat remontoineet tilan 150-paikkaisen lihasonnipihaton lypsävien käyttöön. Tuotantosuunta on käännetty hiljalleen pelkkään maidontuotantoon, mikä tuo jatkossa helpotusta ja selkeyttä tilan töihin. Tällä hetkellä lypsäviä on noin 25, ja määrää kasvatetaan hiljalleen.

”Rakensimme pihaton päätyyn tilat lypsyrobotille, maitohuoneelle, toimistolle sekä poikimakarsinoille. Vanha parsinavetta remontoidaan nuoren karja käyttöön tulevana vuonna”, Jouni Sillanpää kertoo.

”Robottilypsy on lähtenyt tilalla hyvin käyntiin, ja lehmien tuotostaso on noussut hiljalleen.”

Tilalla laidunnetaan lypsylehmiä ja hiehoja, ja sivuelinkeinona ovat lähijärven rannalla sijaitsevan viiden lomamökin viikkovuokraus.

Sillanpään tila, Soini

Tilalla on lypsyrobotilla varustettu vinokuivikepohjapihatto, johon mahtuu runsaat 60 lypsävää. Viljeltyä pinta-alaa on 114 hehtaaria, joista nurmella reilut 60 hehtaaria, loput kauralla ja ohralla.

Markkinointi on elintärkeää

Uusien yrittäjien päivillä pariskuntaan teki vaikutuksen erityisesti idearikkaat ja visionääriset Valion työntekijät.

”Oli mukava käydä vierailulla ja nähdä, miten sitoutuneita työntekijöitä yrityksessä on. Uusien yrittäjien päivillä heräsi ylpeys siitä, että myymme maitomme Valiolle – yritykselle, jolla on hyvin pitkät juuret ja historia”, Marjut Sillanpää toteaa.

Pariskuntaa yllätti, kuinka tiivis ja rakentava asiakassuhde Valiolla on kaupan alan yritysten kanssa, ja miten yhteistyötä tehdään.

”Tuotteita on markkinoitava, että ne saadaan kauppojen hyllyille. Ei niitä kukaan tule tuotantolaitoksistamme ilman markkinointia noutamaan. Valion tuotteet ovat kunnossa ja niiden lanseeraukset onnistuneita”, Sillanpäät kiittävät.

Uusien yrittäjien päivillä heräsi ylpeys siitä, että myymme maitomme Valiolle.

Lisäksi kiitosta saa esimerkiksi maidonkeräilyn ja Valmakaupan toiminta. Maitotilayrittäjinä Sillanpäiden tavoitteena on mahdollisimman terve ja tuottava karja, mikä pystytään hoitamaan oman perheen voimin. Yhden robotin kokoluokka on tilalle sopiva, ja tärkeänä apuna on Jounin isä Heikki.

”Valtavasti suurempaan kokoluokkaan emme halua harpata, koska esimerkiksi karjan laidunnus voi olla haasteellisempaa usean robotin yksikössä. Olemme kehittäneet tilaa eläinten hyvinvointi edellä parsinavetasta pihatoksi, ja sillä on ollut mielestämme suuri vaikutus lehmän elämään. Myös meidän hyvinvointimme on toiminnan lähtökohta, ja lypsyrobotti onkin tuonut huomattavan helpotuksen työhömme lisäjouston muodossa”, pariskunta sanoo.

Jotta uusia yrittäjiä saadaan murrosvaihetta elävälle alalle, jossa tilojen lopettamistahti on kova, on yrittämisen edellytysten ja toimeentulon oltava kunnossa, Jouni pohtii. Myös vinkeistä ja neuvoista talousasioihin ja johtamiseen liittyen voi saada tilanhoitoon apua.

”Tämä on niin sanotusti vaativa laji, mutta se ei tullut yllätyksenä. Olemme tykänneet työstämme.”

Tukea nuorille yrittäjille

Kallion tilan juuret juontavat vuoteen 1895, ja tilaa on laajennettu yrittäjien mukaan sen historian ajan hitaasti mutta varmasti. Yritysmuotona on ollut osakeyhtiö vuodesta 2010. Nuoret yrittäjät toteavat, että Valion uusien yrittäjien päivillä oli silmiä avaavaa kuulla eri aiheista meijeriyrityksen toimintaan liittyen. Erittäin runsaasti uutta tietoa tuli esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen ja eri prosesseihin liittyen.

Lue lisää

Lisää ymmärrystä markkinoista

Luomumaitoa tuottavan Maatalousyhtymä Lantan tuorein osakas Lasse Lantta on ollut mukana yhtymässä vuodesta 2020. Myös Lassen veli Veeti Lantta on mukana tilan toiminnassa. Tilan peltoviljely on nurmipainotteinen ja vihantaviljaa korjataan nurmen uusimisen yhteydessä. Viisi lähiseudun kasvinviljelytilaa on rehujen ja viljojen osalta maatalousyhtymän yhteistyötiloina. Uusien maitotilayrittäjien päiviä Lasse Lantta pitää hyödyllisinä.

Lue lisää

Uudet yrittäjät Valiolla

Valio-ryhmässä maidontuotannon aloittaneet yrittäjät verkostoituivat, viihtyivät ja kuulivat ajankohtaisista aiheista Valion toimintaan, toimintaympäristöön ja yrittäjyyteen liittyen, kun he vierailivat Pitäjänmäellä tammikuussa.

Lue lisää
Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Tukea nuorille yrittäjille
Näkökulmat
Uudet yrittäjät Valiolla