Valoa pimeään

Jos et voi käydä talviunille, huolehdi valaistuksesta niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Maatalousyrittäjille sattuu paljon tapaturmia, joihin pimeys on ainakin osasyyllinen. Pimeällä pihalla on vaikea huomata liukasta kohtaa ja hämärässä navetassa käytävälle jäänyttä harjaa.

Näkökyky heikkenee iän myötä. Ongelma tulee esille esimerkiksi, kun tulee valoisana päivänä ulkoa sisään. Täydellinen sopeutuminen valaistuksen muutoksiin voi kestää puoli tuntia.

Vanhemmalla iällä myös hämäränäkö heikkenee. Parikymppisen valontarve on puolet nelikymppisen ja kymmenesosa kuusikymppisen valontarpeesta.

Valo vaikuttaa vireyteen ja mielialaan. Pimeänä vuodenaikana kannattaa aloittaa aamu kirkasvalolampun ääressä.

Eri töissä tarvitaan eri määrä valoa ja eläintiloissa vähemmän kuin koneiden huollossa. Tehokasta valaistusta kaivataan kulkureiteille, portaisiin ja työskentelypisteisiin. Sopivassa valaistuksessa työskentely on tehokkaampaa ja nopeampaa kuin hämärässä. Pelkkä valon voimakkuus ei ratkaise, vaan merkitystä on myös varjoilla, häikäisyllä tai heijastuksilla.

Ylhäältäpäin tuleva valo leviää yleensä tasaisesti sisällä ja ulkona. Ikkunat kannattaa suunnitella lähelle sisäkattoa ja ulkona valaisimet korkeaan pylvääseen.

Muista vaihtaa lamput silloin kun ne ovat hajonneet ja myös silloin, kun niiden teho alkaa vanhetessaan heiketä. Valaisimien, katon ja seinien likaantuminen jopa puolittavat valaistustehon.

Otsalamppu kulkee aina mukana ja jättää kädet vapaiksi vaikka konetöille. Pimeän moninaisilta vaaroilta suojaa maataloustöihin sopivaan kypärään kiinnitettävä kirkas led-valaisin.

Vinkkejä näkemiseen ja valaistukseen saat tietokortista "Älä hapuile – valaistus kuntoon!"

Katso lisää artikkeleita

Työ kevyeksi
Apua maatilan riskienhallintaan työterveyshuollosta
Työ kevyeksi
Älä hapuile!
Työ kevyeksi
Nouse penkistä liikkumaan