Nouse penkistä liikkumaan

Istuminen kuormittaa maatalousyrittäjää kausittain. Yli seitsemän tunnin yhtäjaksoinen istuminen on suuri terveysriski.

Asentoa vaihtamalla vireystila paranee, verenkierto vilkastuu, lihakset aktivoituvat ja nivelet notkistuvat.

Istuminen haittaa terveyttä niin kuin tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö ja ylipaino. Edes parin tunnin juoksulenkki työpäivän jälkeen ei korjaa istutun päivän rasituksia. Sen sijaan istumisen tauottamisesta on hyötyä, ja lyhyetkin jaloittelut istumatyön lomassa auttavat.

Maatalousyrittäjät liikkuvat työssään huomattavasti muita enemmän. Erään liikuntatestin mukaan maatalousyrittäjä käveli työviikkonsa aikana 84 kilometriä, kun toimistotyöntekijän vastaava luku oli vain 7 kilometriä.

Työtä ja arkea helpottavat koneet sekä laitteet ovat vaikuttaneet istumisen lisääntymiseen. Lypsykarjatilallisista 25 prosenttia ajaa traktoria yli tuhat tuntia vuodessa. Yhdessä vuosikymmenessä traktorissa istumisen määrä on kaksinkertaistunut. Myös paperityöt ovat lisänneet istumista.

Säännöllinen liikkuminen ja kohtuullinen istuminen vähentävät tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, ehkäisevät ylipainoa sekä tukevat terveyttä ja hyvinvointia.

Monia asioita voi istumisen sijaan tehdä seisten tai kevyesti liikuskellen. Pienikin liike on hyödyllistä. Asentoja vaihtelemalla keho ja mieli pysyvät vireänä.

Osallistu Melan Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjaan: mela.fi/nollatapaturmaa. Tarjolla on tietoa, palveluita ja kilpailuja.

Tehdään yhdessä maataloudesta maailman turvallisin työ!

Katso lisää Työ kevyeksi -artikkeleita

Työ kevyeksi
Apua maatilan riskienhallintaan työterveyshuollosta
Työ kevyeksi
Älä hapuile!
Työ kevyeksi
Älä kiirehdi!