Vaikuttaminen vaatii verkostoja ja yhteistyötä

Päättäjillä on oltava riittävästi tietoa lainsäädännön ja sääntelyn vaikutuksista maatalouteen ja Valion toimintaan, sanoo Valion yhteiskuntasuhteiden johtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Tehtäväni Valiolla

Työni on yhteistyötä niin ulkoisten sidosryhmien kuin valiolaisten asiantuntijoidenkin kanssa. Huolehdin siitä, että liiketoimintaympäristö, eli esimerkiksi lait, verot, kannustimet ja työntekijöiden saatavuus, on mahdollisimman hyvä Valiolle ja maitotilayrittäjille. Seuraamme tarkasti lainsäädännön ja regulaation muutoksia Suomessa ja EU:ssa sekä esimerkiksi maatalous- ja innovaatiopolitiikkaa sen osalta, miten budjeteissa ohjataan rahoitusta.

Kuka

Anna-Kaisa Auvinen

Valion yhteiskuntasuhdejohtaja, joka laskee kierroksia vapaa-ajalla joogaten ja luonnossa liikkuen.

Teen laajasti yhteistyötä Valiolla esimerkiksi alkutuotanto-, ilmasto-, energia- ja ravitsemustiimien kanssa riippuen siitä, mikä asia on milloinkin päätöksenteon prosessissa. Esimerkiksi niin sanotun terveysveron eli sokeriin, suolaan ja rasvaan painottuvan verotuksen suhteen mietimme ensin Valiolla, millä tavoin se vaikuttaisi Valion myyntiin ja tuotekehitykseen. Tämän jälkeen veimme viestiä suoraan eduskuntaryhmiin ja hallitusohjelmaneuvottelijoille sekä teimme myös yhteistyötä esimerkiksi Elintarviketeollisuusliiton kanssa. Jos taas kaavailtu lakiehdotus tai tukielementti koskee suoraan maitotilojen toimintaa, pohdimme yhdessä Valion alkutuotantotiimin kanssa, miten se vaikuttaisi maitotilayrittäjien arkeen ja talouteen. Viemme aktiivisesti poliitikoille viestiä siitä, miten suomalaisilla maitotilayrittäjillä menee, ja järjestämme vierailuja Valion tehtaille ja maitotiloille. Etenkin kaupunkilaispoliitikoille on hyödyllistä nähdä, mistä ruoka pöytään tulee.

Työurani

Olen koulutukseltani juristi, ja vähän ennen valmistumistani ajauduin töihin eduskuntaan, missä opin paljon päätöksenteosta ja politiikan kulissielämästä. Verkostot ovat yhteiskuntasuhteiden yksi tärkeimmistä elementeistä. Yli puoluerajojen on tunnettava ihmisiä ja tutustuttava koko ajan uusiin ihmisiin. Se on myös tämän työn suola. Urani alussa olin esimerkiksi yhtä aikaa erityisavustajana nykyisen pääministerin Petteri Orpon kanssa. Itse päädyin politiikan sijaan vaikuttamisuralle. Olen vienyt yritysten viestiä päättäjille niin EK:n asiantuntijana kuin liittojenkin toimitusjohtajana. Vastuullisuus, kuluttajakäyttäytyminen ja kiertotalous ovat kulkeneet matkassani mukana aina, viimeisimpänä YK:n Global Compact -vastuullisuusorganisaation Suomen pääsihteerinä.

Parasta Valiolla

Suurimman vaikutuksen Valiolla ovat tehneet ihanat ihmiset, heidän huippuosaamisensa sekä kannustava yrityskulttuuri. Kun itse joudun kiireellä vaivaamaan jotakuta, kaikki ovat valmiudessa, jos pitää vaikka yllättäen lähteä ministeritapaamiseen. Ja kaikille on selvää, minkä takia töitä tehdään. Valiolaiset ovat sitoutuneita toimimaan maitotilayrittäjien puolesta.

Viestinviejänä päättäjille

Tärkein tehtävämme on viedä Valion ja maitotilayrittäjien viestiä päättäjille. Heillä on oltava tieto siitä, millainen vaikutus erilaisella sääntelyllä on maataloudelle tai Valion toimintaan. Esimerkiksi tehdasinvestoinnit tehdään aina vuosikymmeniksi. Yhteiskunnassa myös odotetaan yrityksiltä aktiivista roolia ja avointa keskustelua päättäjien kanssa, oltiin asioista sitten samaa tai eri mieltä.

Teemme vaikuttamistyötä suoraan ja järjestöjen kautta. Esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen ja biokaasun tuotantoon liittyy paljon sääntelyä. Nyt EU:ssa on työn alla pakkausasetus, joka vaikuttaisi Valion pakkauksiin ja jopa investointeihin. Tämän tiimoilta olemme asiantuntijoiden kanssa tavanneet muun muassa Euroopan parlamentin jäseniä. Vaikuttamistyötä teemme Valiona mutta myös yhteistyössä, esimerkiksi EU:n suuntaan European Dairy Associationin kanssa, ja Suomessa viemme viestiä yhdessä aiheesta riippuen esimerkiksi Elintarviketeollisuusliiton, MTK:n tai Pellervon kanssa.

Parhaillaan tutustumme ja verkostoidumme uuden hallituksen kanssa. Valio on hyvämaineinen yritys ja meidät otetaan yleensä hyvin vastaan. Hallitusohjelma antaa raamit ja tietoa siitä, millaista sääntelyä on odotettavissa seuraavan neljän vuoden aikana. Meitä koskettaa esimerkiksi maatalouden kannattavuuteen liittyvät asiat ja isona työnantajana myös työelämän kysymykset.

Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Tukea nuorille yrittäjille
Näkökulmat
Uudet yrittäjät Valiolla