Suojaan zoonooseilta

Zoonoosit ovat eläimestä ihmiseen ja ihmisestä eläimeen tarttuvia tauteja. Ne voivat olla bakteeri-, lois-, virus-, prioni- tai sieniperäisiä.

Viime aikoina moni maatalousyrittäjä tai muuten karjataloustyötä tekevä ihminen on sairastunut alkueläimen (Cryptosporidium parvum) aiheuttamaan vasikkaripuliin.

Vasikkaripuli on melko tavallinen sairaus pikkuvasikoilla. Se säilyy viikkoja vasikan ympäristössä, vaikka vasikka on jo parantunut.

Ihmisellä vasikkaripuli on vesiripuli, johon voi liittyä oksentelua, pahoinvointia ja vatsakipua.

Oireet alkavat viikon kuluttua tartunnan saamisesta ja kestävät muutamasta päivästä useisiin viikkoihin. Pahimmillaan tauti vaatii tehohoitoa.

Jotta tauti ei tarttuisi, vasikoiden hoidossa tai lannan käsittelyssä käytetyt välineet pitää puhdistaa kaikesta näkyvästä liasta ja desinfioida sen jälkeen. Kuumuus tappaa taudinaiheuttajat, kunhan välineissä ei ole näkyvää likaa.

Karjanhoitajan on oltava supertarkka hygienian suhteen, jos pikkuvasikoilla on ripulia. Paljon ei nimittäin tarvita, jotta ihminen saa tartunnan.

Käsihygienia on avainsana. Asianmukaisia työkäsineitä kannattaa käyttää ja riisua niin, ettei tauti tartu. Kädet pestään huolellisesti aina vasikoiden tai lannan käsittelyn jälkeen. Eläintiloissa saa käyttää vain kyseiseen tilaan tarkoitettuja suojaimia, työvaatteita ja -jalkineita.

Suunsuojan käyttökään ei ole turhaa. Eikä karjanhoitajan sormi saa vahingossakaan mennä suuhun!

Tautisulku on hyvä keino estää zoonoosien leviäminen. Se voi olla penkki, joka erottaa eläintilan ulko-puolisesta tilasta, ettei tauti siirry esimerkiksi saappaiden mukana. Lue lisää tautisulusta tästä lehdestä sivulta 20.

Katso lisää artikkeleita

Työ kevyeksi
Apua maatilan riskienhallintaan työterveyshuollosta
Työ kevyeksi
Älä hapuile!
Työ kevyeksi
Nouse penkistä liikkumaan