Siirry sisältöön
Teknologia

Kilowatit kuriin

Kilowatit kuriin

Nurmeslaisessa navetassa on panostettu energiatehokkuuteen. Ostosähköä kuluu maitolitraa kohti lähes puolet vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Järkevällä maidon jäähdytyksellä säästetään suuri määrä sähköä.

Nurmeksessa on valoisa lokakuun lopun päivä. Hannu ja Niina Gröhnin maitotilan aitan katolla kiiltelevät aurinkopaneelit tuottavat tänäänkin virtaa lypsyrobotille ja muille pihaton laitteille.

”Paneelit ovat olleet käytössä viisi vuotta. Voimala on ollut todella huoleton. Kymmenen kilowatin paneelit tuottavat kesäpäivinä parhaimmillaan kaiken tilan tarvitseman sähkön. Olisi ehkä kannattanut hankkia heti hieman isompi voimala, kun katolle jäi vielä tilaa”, Hannu Gröhn sanoo.

Aurinkovoimala ei ole suinkaan tilan ainoa energiansäästökonsti. Kiinnostus energiansäästöön syttyi jo yhden robotin pihaton valmistuttua vuonna 2011 ja kasvoi entisestään, kun laajennus kahdelle robotille valmistui. Innostusta uusiin energiaratkaisuihin on lisännyt myös se, että Hannu Gröhn tutustui jo Helsingin yliopistossa maatalousteknologiaa opiskellessaan kustannustehokkaisiin tuotantoratkaisuihin Suomessa ja ulkomailla.

Tilan kehitysloikat sähkötehokkuudessa ovat olleet huimat. Ensimmäinen askel oli lämmön talteenotto tilatankin kylmäaineesta. Sen jälkeen tankin yhteyteen asennettiin vielä maidon esijäähdytin. Esijäähdyttimellä pystyy pudottamaan lypsylämpimän maidon lämpötilan noin puoleen. Talteen kerätyn lämmön voi hyödyntää navetan käyttöveden, lehmien juomaveden tai teknisten tilojen lämmitykseen.

Vuonna 2014 yhden robotin pihatossa ja Gröhnien asuintalossa kului sähköä 120 000 kilowattituntia vuodessa. Kun maidon esijäähdytin oli asennettu, putosi sähkön kulutus noin 100 000 kilowattituntiin. Aurinkovoimala ja asuintalon muuttaminen maalämpöön pienensivät kulutuksen jo 75 000 kilowattituntiin vuodessa. Robotti- ja lehmämäärän tuplaantumisen jälkeen ostosähköä kului viime vuonna 110 000 kilowattituntia.

”Tänä vuonna arvioitu kulutus on 100 000 kilowattituntia. Tuotamme nyt kaksi kertaa enemmän maitoa kuin aikaisemmin ja käytämme silti vähemmän sähköä kuin yhden robotin navetassa”, Gröhn laskee.

”Tuotamme kaksi kertaa enemmän maitoa kuin aikaisemmin, ja käytämme silti vähemmän sähköä.”

”Esijäähdytys säästää sähköä ja parantaa maidon laatua.”

Tip icon

Pasolan maitotila, Nurmes

Yrittäjät
Hannu (39) ja Niina Gröhn (40), lapset Iida (7), Silja (12) ja Arttu (15). Tilalla on yksi vakituinen työntekijä.

Eläimet
Lypsyssä 110 lehmää (ho 82 %, ay 17 %, muutama jersey), keskituotos 11 390 kg EKM, 1,2 milj. l maitoa meijeriin vuonna 2022.

Navetta
Vuonna 2011 valmistunut ja kerran laajennettu kahden robotin pihatto. Slalom-lannanpoisto. Ruokinta traktori-apevaunuyhdistelmällä. Robotti kuivittaa parret separoidulla lannalla. Navetassa on yksi viilennyspuhallin. Umpilehmät ja hiehot laiduntavat, jaloittelutarha on tekeillä.

Pelto
Viljelyala 194 ha, lisäksi sopimusaloja 26 ha. Nurmea 120 ha, säilöheinää 30 ha, loppu ohraa ja kauraa, jotka säilötään murskeviljana. Säilörehu korjataan yhteistyössä toisen tilan kanssa noukinvaunuilla aumoihin.

Hiilijalanjälki
0,90 kg CO2e/kg EKM (Valio-ryhmän maitotiloilla keskimäärin 1,03).

Menestystekijät
Tuotannon jatkuva, pienin askelin kehittäminen. Tulosten seuranta mittaamalla ja laskemalla.