MilkSafe™ säästää aikaa ja euroja

Uusi antibioottijäämätesti MilkSafe™ on ollut Valio-ryhmän maitotilojen käytössä viime vuodesta. Tiina ja Aki Mykkälän tilalla testiä käytetään antibiooteilla tai umpituubeilla hoidettujen lehmien testaamiseen.

Yrittäjät esittäytyvät

Kukkolanmaa Oy, Tornio

Yrittäjät Tiina (40), Aki (42) ja Aku (19) Mykkälä.

Kukkolanmaa Oy Torniossa tuottaa vuodessa noin 1,8 miljoonaa litraa maitoa. Kukkolanmaan yrittäjät Tiina ja Aki Mykkälä olivat pilottiryhmässä, joka testasi MilkSafe™ FAST CM1 3BTS -antibioottijäämätestin käyttöä vuosina 2021–2022. Kokemustensa pohjalta he toteavat, että antibioottijäämätesti on ollut nopea ja helppokäyttöinen ja suosittelevat testin ottamista käyttöön kaikilla maitotiloilla.

MilkSafe™-testin etuna on nopeus. Sen tulos valmistuu vain neljässä minuutissa, kun Delvo-testin tuloksen valmistuminen kestää vastaavasti kolme tuntia. MilkSafe™ onkin erittäin nopea ja varma tapa testata, ettei maidossa ole antibioottijäämiä. Sitä voi käyttää tiloilla Delvotestin sijaan tai rinnalla, sillä testien herkkyydet antibiooteille ovat lähes samat.

MilkSafe™-testi tunnistaa beetalaktaamit, keftiofuurit, sulfonamidit ja tetrasykliinit. Samaista testiä käytetään Valion tuotantolaitoksissa antibioottijäämien testaamiseen raakamaitokuormista.

MilkSafe™-antibioottijäämätesti on erittäin nopea ja varma tapa testata maito antibioottijäämien varalta.

MilkSafe™-testin voi tilata Valma-verkkokaupasta, josta löytyvät myös hintatiedot. Ohjeet ja muut lisätiedot löytyvät Valmasta Valio Laatu -palveluiden alta. Testin inkubaattori ja lukijalaite myydään yhdessä, ja testikasettipakkauksia voi tilata verkkokaupasta erikseen.

Näin Mykkälät kertovat kokemuksistaan MilkSafe™-testin käytöstä.

Miten käytätte MilkSafe™-antibioottitestiä?

Testaamme ja tarkastamme testillä antibiooteilla hoidettujen lehmien sekä tuubeilla umpeutettujen eläinten lehmäkohtaisia näytteitä. Yksittäisten eläinten testaustarve vaihtelee sen mukaan, miten paljon hoidettavia eläimiä on. Käytämme testiä keskimäärin pari kertaa kuukaudessa. Joskus saatamme käyttää edelleen myös Delvotestiä lehmäkohtaisten näytteiden testaamiseen joko yksin tai MilkSafeTM-testin rinnalla. Tällaisia tilanteita voi tulla esimerkiksi silloin, jos MilkSafe™ näyttää positiivista tulosta pitkään varoajan jälkeen.

Lisäksi testaamme MilkSafe™-testillä tilasäiliömaitoa silloin, kun meillä on antibioottihoidossa tai varoajalla olevia lehmiä. Tilallamme testejä tekee Tiina sekä lomitusrenkaan lomittaja. Säilytämme testilaitetta navetan toimistossa.

Onko uutta testiä mielestänne helppo käyttää?

MilkSafe™-testin ohjeet ovat selkeät, ja ne löytyvät sekä testin pakkauksesta että Valmasta Valio Laatu -palveluiden osiosta. Testin tuloksen lukeminen on helppoa laitteen lukijan ja puhelimen apin kautta. Plussana on, ettei kirjauksia enää tarvitse tehdä käsin. Testin tulkinta on helppoa, kun puhelimesta näkee, onko tulos positiivinen vai negatiivinen. Enää ei tule tilanteita, joissa joutuisi arvailemaan tuloksen väriä, kuten Delvotestin kanssa on saattanut käydä.

Millaisia haasteita testauksessa on ollut?

Tietyt antibiootit vaativat joskus useamman testauskerran. Tällöin kyseessä on yleensä vanhempi lehmä, jolla saattaa olla hitaampi aineenvaihdunta nuorempiin eläimiin verrattuna. Olemme huomanneet, että antibiooteista esimerkiksi Ethacillin näyttää pysyvän joskus maidossa muita pidempään.

Joskus MilkSafe™-testi on herjannut viallisesta testaustikusta, mutta käyttöaikanamme vain muutaman kerran.

Onko teillä toiveita on testaukseen liittyen?

Tarkoituksenamme on ottaa pilvipalvelu käyttöön lähiaikoina. Tällöin kaikki tulokset säilyvät samassa paikassa riippumatta siitä, kuka testauksen on tehnyt. Tai jos esimerkiksi puhelin vaihtuisi, tulokset säilyvät aina tallessa pilvipalvelussa. Toivoisimme lisää webinaareja ja muuta koulutusta testin käytöstä maitotilayrittäjille.

MilkSafe™-testi

Mykkälöiden tilalla testiä käytetään antibiooteilla tai umpituubeilla hoidettujen lehmien testaamiseen. Lisäksi he testaavat tarvittaessa tilasäiliömaitoa.

Teksti Anu Artjoki ja Antti Keskipalosaari Kuvat Rosa Salmi

Minä maitotilayrittäjä
Uusi pihatto vapauttaa aikaa perheelle
Teknologia
Tekoälystä tehoa talouteen
Hyvinvointi
Vasikoiden vierihoito – juttusarja alkaa