Laatua laitumelle
Umpilehmät ovat Montelossa saaneet laiduntaa, mikä yleisesti parantaa umpilehmän kuntoa ja tulevaa tuotoskautta. Viime kesänä osa umpilehmistä kuitenkin jopa laihtui laitumella eivätkä ne lähteneet lypsämään toivotusti.
”Vaikka laitumet lannoitettiin ja puhdistusniitettiin ja nurmi näytti kasvavankin, ei siinä ehkä ollut ravintoaineita”, Heiskanen arvelee.
Mitä ilmeisimmin nurmikin kärsi hellestressistä ja kasvoi kituen eikä tarjonnut eläimille riittävää ravintoa, vaan umpilehmät olisivat tarvinneet lisäruokintaa laitumelle.
”Lehmien on hyvä olla laitumella, mutta onko laidun laadultaan hyvää rehua. Ensi kesänä pitää ottaa rehunäyte myös laitumesta”, Heiskanen jatkaa.
Tulevalle kesälle tehdään sen perusteella tarkempi suunnitelma lisäruokinnasta myös umpilehmille, jos laidun ei näytä tarjoavan riittävästi laadukasta rehua.
Hiipuvien litrojen syitä ja korjaustoimia Heiskanen ja Hyttinen ovat pohtineet yhdessä ProAgria Itä-Suomen ruokinnan- ja tuotannonohjauksen asiantuntijana tilalla toimivan Terttu Murtolan kanssa. Hän yhtyy epäilyihin helteen vaikutuksista laidunnurmen laatuun. Samaa hän on eri tilojen kanssa epäillyt syyksi, kun hyvän sulavuuden säilörehu ei lypsätäkään odotetusti.
”Todennäköisesti kuivuus on vaikuttanut soluseinäkuidun koostumukseen siten, että ligniinin osuus solunseinäkuiduista lisääntyy eikä lehmä ei saa hyödynnettyä kaikkea nurmen energiaa. Tämä näkyy myös lannan koostumuksessa.”