Hyvinvointia ja kasvunäkymiä

Uusi eläinten hyvinvointilaki astuu voimaan vuoden 2024 alussa. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo, että on tyytyväinen lakiin, joka antaa hyvät edellytykset lehmälle voida hyvin, ihan pienestä vasikasta tuotantohuippuun asti.

”Uudessa laissa on otettu suuri askel eteenpäin, kun eläinten suojelusta siirrytään niiden hyvinvoinnin edistämiseen. Mutta vaikka olisi millainen laki, kaikkein tärkeintä on arki tiloilla ja se, miten eläimistä huolehditaan.”

Lue Jaana Husu-Kallion haastattelu.

Maitotilayrittäjien ja eläinten hyvinvointi kulkevat usein käsi kädessä. Jos yrittäjä voi huonosti ja tilan talous sakkaa, voi se heijastua myös eläimiin. Maitotilayrittäjät Outi ja Ari Paakkari Pertunmaalta päättivät täydentää vanhaa navettaansa lypsyrobotilla. He kertovat, miten maltillinen investointi paransi omaa hyvinvointia sen lisäksi, että eläinten tuottavuus ja hyvinvointi kohenivat.

Lue myös kokemuksia maaseudun tukihenkilöverkoston toiminnasta Työ ja terveys -palstalta.

Harvemmin puhutaan hyvinvoivista yrityksistä. Silloin asiat taitavat olla vakaalla pohjalla, kun talous, tulevaisuus ja kasvunäkymät ovat kunnossa. Valion kotimarkkinoilla kasvun mahdollisuudet ovat rajalliset, joten uusia avauksia etsitään uusilta toimialoilta kuten biokaasuliiketoiminnasta tai esimerkiksi lisäarvojauheiden markkinoilta. Maidon lisäksi kasvipohjaisilla tuotteilla on rooli Valion kasvustrategiassa ja haluamme olla niiden kasvavassa markkinassa mukana, Valion kasvuliiketoiminnoista ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi sanoo. Lue lisää Valion strategiasta.

Rauhallista tulevaa vuotta 2024.

Näkökulmat
Solumaatalous – hopealuoti tulevaisuuden ruoantuotantoon
Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Tukea nuorille yrittäjille