Siirry sisältöön
Tavataan Valiolla

Valiolainen maitoketju täysin soijattomaksi

Valiolainen maitoketju täysin soijattomaksi
Juha Nousiainen
Ilmastotiimin johtaja

Valion ilmastoohjelman
johtaja, joka kuuntelee bluesia ja nauttii retkipyöräilystä, lukemisesta ja puutöistä.

Tammikuussa tehtiin Valioryhmässä historiallinen päätös: soijan käytöstä luovutaan kokonaan 1.3.2018 alkaen.

Päätökseen liittyy vuoden siirtymäaika, jotta rehuteollisuudella on riittävä aika reseptimuutoksiin ja että vanhat rehuvarastot ja rehujen raaka-aineet voidaan käyttää pois. Päätöksen ydin on silti siinä, että laatu- ja tuotantotapaohjeissa soijan käyttö kielletään valiolaisilla tiloilla lehmien, hiehojen ja vasikoiden ruokinnassa.

Valiomaidon tuotanto on kestävällä pohjalla ruokinnassa. Se pohjautuu hyvälaatuiseen nurmirehuun sekä vuosikymmenien tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen hyödyntää nurmea tehokkaasti lehmien rehustuksessa. Nurmirehun osuus koko lehmän rehuannoksessa on noin 55–60 prosenttia. Loppuosa on viljaa, teollisuuden sivujakeita ja valkuaisrehua.

Suomalaisen maidontuotannon erityispiirteenä on, että valkuaisrehuna on käytetty pääosin kotimaassa tai EU:n alueella tuotettuja rypsi- ja rapsirehuja.

Soijaa on aiemminkin käytetty poikkeuksellisen vähän toisin kuin esimerkiksi naapurimaissamme Ruotsissa ja Tanskassa. Viime vuosina soijaa on ollut muutamia prosentteja joissakin teollisissa täysrehuissa ja tiivisteissä sekä hieman enemmän vasikoiden alkukasvatusrehuissa.

”Rypsi tai rapsi täydentävät ruokintaa paremmin kuin soija.”