Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Tukihoito tulee tarpeeseen ripulista kärsivälle vasikalle

Tukihoito tulee tarpeeseen ripulista kärsivälle vasikalle
Ann-Helena Hokkanen
Maatalousyrittäjä, ELT

Helsingin yliopisto, Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus

Sairaan ripulivasikan hoitaminen on kovaa työtä, mutta tehokas tukihoito on eläimen toipumiselle tärkeää. Hoidon tavoitteena on korjata ja ennaltaehkäistä nestehukkaa, elimistön happamoitumista, verenmyrkytystä, nälkiintymistä, kylmettymistä, suoliston vaurioitumista ja kipua.

Pikkuvasikkaripuli on ikävä sairaus, jonka ennaltaehkäisyssä ja hoidossa auttaa tieto siitä, mitä ripuloivan pikkuvasikan elimistössä tapahtuu. Suurimmat ongelmat ovat nestehukka, elimistön happamoituminen, heikkous, kylmettyminen, verenmyrkytys, nälkiintyminen ja kipu.

Ripulia aiheuttavat taudinaiheuttaja pääsevät vasikan ruuansulatuskanavaan suuhun joutuneen ulosteen mukana. Useimmiten alle kolmen viikon ikäisille vasikoille tartunnallista ripulia aiheuttavat tietyt vaaralliset E. coli-bakteerit, rotavirukset, koronavirukset, Cryptosporidium parvum -alkueläin sekä salmonella. Ripuli voi johtua myös erilaisista ruokintavirheistä.

Yleensä pikkuvasikoiden ripuli on monisyysairaus. Tämä tarkoittaa, että vasikan sairastumiseen ja taudin vakavuuteen vaikuttavat monet asiat yhtä aikaa.

”Suurin osan ravinteiden imeytymisestä tapahtuu ohutsuolen keskiosan alueella.”

”Ripulivasikoiden hoidossa tärkeintä on ripeästi aloitettu nestehoito.”

”Ripulivasikka tarvitsee ravintoa eikä sitä saa paastottaa. ”

Ripuli vahingoittaa vasikkaa

Vasikkaripulin hoidon tavoitteena on korjata ja ennaltaehkäistä nestehukka, elimistön happamoituminen, verenmyrkytys, nälkiintyminen, kylmettyminen, suoliston vaurioituminen ja kipu.