Vasikoiden vierihoito kiinnostaa − katso video

Maitotilayrittäjät Jonna ja Ville Nieminen innostuivat vasikoiden vierihoidosta ja imettäjälehmistä, jotta vasikoista tulisi terveempiä. Katso alta video vasikoiden vierihoidon tutkimuksesta ja Maitorantalan tilan kokemuksista.

Miten vierihoito tilallanne käytännössä sujuu?

Vasikka on emänsä kanssa syntymänsä jälkeen muutaman päivän, jonka jälkeen se joko siirretään imettäjälehmän hoidettavaksi tai lehmälle tuodaan lisää vasikoita imetettäviksi. Vaihtelemme imettäjälehmiä vasikka- ja lehmätilanteen mukaan niin, että maitoa riittää kaikille imeville vasikoille. Lehmä voi jäädä poikimisen jälkeen imettämään vasikoita esimerkiksi kuukaudeksi, ja sille tuodaan lisää imetettäviä vasikoita sen mukaan, kun sen tuottama maitomäärä nousee.

Joka päivä varmistamme, että vasikat ovat saaneet riittävästi maitoa ja imettäjälehmän utare on tyhjentynyt tasaisesti. Jos lehmällä on vasikoita vähän, sitä voidaan käyttää välillä robotilla lypsyllä − esimerkiksi kerran päivässä. Vasikat ovat koko juottokauden noin 2,5 kuukauden ikään imettäjälehmän hoidettavana. Käytämme niin sanottua kaksivaiheista vieroitusta, jossa vasikoille laitetaan ensin nenäläpät, jolloin ne eivät enää pääse imemään utaretta mutta pääsevät syömään rehua ja juomaan vettä. Siitä noin 2−3 viikon kuluttua ne siirretään toiseen karsinaan tai hieholaan.

Millainen on hyvä imettäjälehmä?

Sopiva imettäjälehmä on rauhallinen ja hoitaa vasikoita sekä seurustelee niiden kanssa. Se ei hätkähdä vasikoiden tökkimisestä tai imemisestä ja päästää kaikki vasikat imemään.

Olemme pyrkineet opettamaan mahdollisimman monta lehmää imettäjiksi, mutta aivan kaikki lehmät eivät luonteensa puolesta sovellu hommaan. Kaikki hyväksyvät omat vasikkansa, mutta toiset eivät muiden lehmien jälkeläisiä: eroja emo-ominaisuuksissa on.

"Vierihoidossa parasta on se, kun vasikat tyytyväisinä touhuilevat lehmän kanssa. Siitä tulee aina hyvä mieli."

Mitkä ovat olleet suurimmat edut ja haasteet?

Suurimpana etuna imettäjälehmäsysteemissä on ollut vasikoiden hyvä terveys ja kasvu sekä työajan säästö, kun juottotyötä ei tarvitse tehdä itse. Maito tulee vasikalle aina tasalaatuisena ja -lämpöisenä, eikä niillä ole ollut lainkaan ripuleita tai yskää. Lisäksi imettäjälehmät opettavat vasikoita syömään karkearehua jo hyvin nuoresta.

On mukavaa katsoa, kun vasikat touhuilevat tyytyväisenä imettäjälehmän kanssa, siitä tulee aina hyvä mieli. Suurimpana haasteena imettäjälehmien käytössä on runsas maidon kulutus ja siten kustannukset.

Aiotteko jatkaa samalla linjalla?

Imettäjälehmien käyttö on sopinut tilallemme hyvin, joten jatkossakin aiomme hoitaa vasikat näin. Systeemi vaatii kylläkin koko ajan seurantaa sekä silmää tehdä tarvittaessa muutoksia. Aamulla on mukava tulla navettaan, kun vasikat ovat tyytyväisiä ja saaneet riittävästi maitoa.

Yrittäjä esittäytyvät

Maitorantalan tila, Sysmä

Yrittäjät Jonna (34) ja Ville Nieminen (31). Perheeseen kuuluu myös Viljo (2).

Niemisillä on yhdenrobotin viileäpihatto Hartolassa, Sysmässä. Tilalla on hoidettu vasikat imettäjälehmien avulla vuodesta 2021.

Hyvinvointi
Vasikoiden vierihoito – juttusarja alkaa
Hyvinvointi
Helpotusta ja lisätehoja robotilla
Hyvinvointi
Vapaaehtoiset tukihenkilöt auttavat