Toimintaympäristön epävarmuus näyttää jatkuvan

Vuodenvaihteen lähestyessä on sopiva hetki analysoida kuluneen vuoden tapahtumia, samalla kun suunnittelee tulevaa. Maitosektorilla on tänä vuonna tapahtunut asioita, joita oli vaikea ennustaa etukäteen.

Erilaisten skenaarioiden laatimisen merkitys korostuu, kun todennäköiseksi ennakoitu kehityskulku ei toteudukaan. Ukrainan sodalla on ollut – ja tulee vielä olemaan – paljon välillisiä vaikutuksia. Tätä kirjoitettaessa ei vielä tiedetä, jatkuuko Ukrainan viljanvientiä turvaava Mustanmeren sopimus, eikä se ole ainoa toimintaympäristön epävarmuutta lisäävä asia. Monien muiden muutosten ohella pitkään jatkunut matalan inflaation ja alhaisen korkotason ajanjakso päättyi, mikä on iso muutos. Toimintaympäristön epävarmuus näyttää jatkuvan vuonna 2023. Positiivista on, että ennusteiden mukaan EU:n maitomäärä ei olisi kasvamassa ensi vuonna. Tämä pienentää osaltaan markkinahäiriöiden uhkaa.

Vuosia valmisteltu maatalouspolitiikan uudistus käynnistyy tilatasolla ensi vuonna. Isossa kuvassa uudistus mahdollistaa suomalaiselle maidontuotannolle toimivat puitteet, mutta yksityiskohtien paljastuminen toi uusia murheita maksuaikataulun muodossa. Tukimaksatukset ovat siirtymässä eteenpäin, mikä lisää väliaikaisen rahoituksen tarvetta. Monilla maitotiloilla maksuvalmius on ollut koetuksella jo pitkään ja tuskaa lisää se, että AB-alueen lypsylehmäpalkkion ensimmäistä erää ei Ruokaviraston ilmoituksen mukaan makseta tänä vuonna totuttuun tapaan. Tuotantopanokset ovat kallistuneet voimakkaasti samalla kun hintasuhteet ovat muuttuneet totutusta. Kannattaa kokeilla Valman ylänavigaation Talous-osiosta löytyvää yksikkökustannuslaskuria. Talousjohtamisen tueksi tarkoitetut työkalut eivät poista tuotantokustannusten nousua, mutta niitä voi hyödyntää suunnittelussa ja esimerkiksi erilaisten skenaarioiden testauksessa.

Yksikkökustannuslaskuria voi hyödyntää suunnittelussa ja erilaisten skenaarioiden testauksessa.

Valion alkutuotanto on yhdessä maidonhankintaosuuskuntien kanssa valmistellut ohjeita varavoiman käyttöön. Tämä liittyy Fingridin antamaan varoitukseen, jonka mukaan on mahdollista, että Suomeen tulee ensi talvena sähköpula ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun. Suomalaiset ovat vähentäneet syksyn aikana sähkönkulutustaan viime vuoteen verrattuna ja on mahdollista, että Suomi selviää talvesta ilman sähkökatkoja, mutta siitä huolimatta sähkökatkoihin kannattaa varautua. Sähkökatkojen ohella kannattaa varautua pitkiin toimitusaikoihin polttoöljyn osalta. Lue Koneklinikan vinkit varautumiseen.

Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Tukea nuorille yrittäjille
Katsaukset
Sanoilla on väliä