Siirry sisältöön
Teknologia

Tekniikka voittaa voiman

Lähmä päätelineessä.

Muutama näppärä apuväline helpottaa kummasti lehmien hoitoa.

1. Lukittava etuaita

Pihattolehmien tutkiminen ja hoito irrallaan tai parressa on hidasta ja hankalaa, usein jopa mahdotonta. Jossain kohtaa navettaa pitäisi kaikilla olla edes pätkä lukittavaa etuaitaa, johon lehmä on houkuteltavissa herkkuja jakamalla. Esimerkiksi eläinlääkärin hedelmällisyys- ja tiineystarkastukset onnistuvat vaivatta, kun rivi tutkittavia lehmiä on lukittuna. Toimenpiteisiin käytetty aika on huomattavasti lyhyempi kuin pyydystäminen parsiin ja tutkiminen siinä.

2. Koroke

Hedelmällisyystarkastuksissa useimmat eläinlääkärit ja seminologit käyttävät mielellään koroketta varsinkin, jos karjan lehmät ovat korkeita.

Korokkeen käyttö säästää olkapäätä ja parantaa merkittävästi työturvallisuutta. Apuväline on hyvä myös kotisiementäjälle ja seisovan lehmän poikimista avustettaessa, sillä korkeammalla seisominen lisää käsien ulottuvuutta.

Korokkeen tulisi olla tukeva ja vakaa. Pienikin koroke voi olla hyvin toimiva, kunhan se ei keiku. Esimerkiksi lasten vessakoroke toimii mainiosti. Kaupallisesti saatavilla oleva jakkara on erittäin vakaa mutta painava. Kotiseppien kevyempi versio kulkee helpommin mukana.

Korokkeet.
Pienikin koroke voi olla hyvin toimiva, kunhan se on tukeva.

3. Apuaita

Kevyt apuaita on osoittautunut toimivaksi, kun halutaan ohjata lehmä robottiin, lukittavaan etuaitaan tai mihin tahansa kujaan. Lehmälle on luontaista edetä eteenpäin kujaa muistuttavassa tilassa. Isossa, avoimessa tilassa eläin pyörii ja saa vauhtia ja voimaa liikkeisiinsä, jolloin ihminen jää helposti jalkoihin.

Noin eläimen mittaisessa apuaidassa tulee olla helppo kiinnitys tolppaan tai kiinteään kalusteeseen.

Naru tai ketju aidan loppupäässä auttaa eläimen pitämisessä kujan suunnassa, ja se kierretään lehmän takaa kalusteputken tai tolpan ympäri. Näin estetään peruuttaminen, jolloin lehmä tulee valtavalla voimalla ja nopeudella, ja tapaturmariski on ilmeinen.

Pienestä apuaidasta on apua myös vasikoiden ryhmäkarsinassa, kun otetaan vasikoita kiinni tutkittavaksi tai lääkittäväksi. Usein vasikoiden kanssa juostaan monen ihmisen voimin, kun apuaidan avulla kiinniotto onnistuisi rauhallisesti ja helposti.

Tilojen apuaidat ovat usein kotitekoisia. Materiaalin tulee olla kevyttä eikä rautaa saa olla liikaa, ettei aidasta tule painava. Kiinnikkeet on keksittävä itse. Vaivannäkö ja tuotekehitys kannattaa, sillä toimiva apuaita pelastaa arjessa monta tilannetta.

4. Pääteline

Lehmät eivät useinkaan ole yhteistyöhaluisia, kun niitä lääkitään suun kautta. Lukittavaan aitaan ripustettava pääteline on erinomainen apu syöttö- ja juottohommiin. Siinä lehmä ei pääse heiluttamaan päätään sivulta toiselle tai ylös ja alas. Telineen käytöllä suojellaan erityisesti hoitajan olkapäitä tapaturmilta, mutta toimenpiteen onnistuminen ensiyrityksellä madaltaa myös hoitamisen kynnystä.

Lehmät riimuissa.
Riimu helpottaa lääkittävän lehmän käsittelyä. Naruriimua voidaan käyttää myös vasikan liikuttamisessa.

5. Naruriimu ja Mansikkiriimu

Helposti päähän saatava riimu on käytännöllinen lääkittävän lehmän käsittelyssä. Riimu on usein riittävä apuväline pään sitomiseksi vinoon tai pään pitämisessä ihmisvoimin.Varsinkin Mansikki-riimulla pään pitäminen onnistuu hyvin ilman sierainpihtejä, joiden käyttö on lehmälle ikävää.

Naruriimua voidaan käyttää myös vasikan liikuttamisessa. Riimun säädöt ovat joustavat, joten sama riimu toimii eri kokoisilla eläimillä.

Asiantuntijana

Mervi Yli-Hynnilä.

Mervi Yli-Hynnilä

tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri
terveydenhuoltoeläinlääkäri


Lehmälääkärit.com