Siirry sisältöön
Eläinlääkäri vastaa

Subakuutti pötsiasidoosi

Subakuutti pötsiasidoosi

Subakuutti pötsiasidoosi (SARA, subacute rumen acidosis) on tila, jossa lehmän pötsin pH laskee alle 5,5–5,8, kun pötsin normaali pH on 6–7. Pötsin pH pysyy SARAssa matalla pitkään, raja-arvona pidetään yli kolme tuntia päivässä esiintyvää normaalia matalampaa pötsin pH:ta.

Subakuutti pötsiasidoosi syntyy, kun lehmä syö helposti sulavaa rehua, johon sen pötsi ei ole tottunut. Haihtuvien rasvahappojen määrä pötsissä nousee hetkellisesti, kunnes rasvahapot imeytyvät pötsin seinämän läpi. Imeytyminen tehostuu pötsinukan ansiosta. Lehmän pötsinukan pituus ja näin ollen haihtuvien rasvahappojen imeytyminen lisääntyy, kun syötetään rehuja, joiden energiapitoisuus on korkea. Pötsinukan pituuden muutos vie kuitenkin useita viikkoja.

Suurin riski pötsin happamoitumiselle on, kun siirrytään umpilehmän rehuista energiapitoisiin lypsykauden rehuihin. Pötsi ei ole vielä tottunut nopeasti sulaviin hiilihydraatteihin, mutta rehun koostumuksen pitäisi vastata korkeaan maitoon heruvan lehmän energiantarpeeseen. Subakuutti pötsiasidoosi voi vaivata myös lypsykaudella, jos lehmä saa väkirehuja liikaa suhteessa karkearehuun tai seosrehun koostumuksessa on ongelmia.

Oireet ja ennaltaehkäisy

SARAn oireina on syönnin heikentymistä, ripulia, märehtimisen vähentymistä, heikentynyt kuntoluokka tai yleisvointi, sorkkavertymiä sekä maidon rasvapitoisuuden laskua. Myös maitotuotos voi laskea.

Subakuuttia pötsiasidoosia epäiltäessä diagnosointi perustuu oireisiin ja pötsinäytteiden ottoon. Karjatasolla diagnoosiin pääsy vaatii näytteiden ottamista useista eläimistä. Maidon rasvapitoisuuden laskua voidaan käyttää apuna subakuutin pötsiasidoosin tunnistamisessa muiden löydösten tukiessa diagnoosia.

Subakuuttia pötsiasidoosia havaitaan harvoin pötsin pH:n ollessa alhaalla, joten varsinaista hoitoa ei ole olemassa. Siinä vaiheessa, kun eläimen huomataan olevan syömätön, on pötsin pH jo usein palautunut normaaliksi.

Ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää, sillä SARAn vaikutukset voivat merkittävästi heikentää lehmien tuotosta ja terveyttä

”Ruokinnan onnistuneella suunnittelulla on suurin rooli ennaltaehkäisyssä.”