Siirry sisältöön
Eläinlääkäri vastaa

Ensiavun ABC – Apua! Miten toimia, kun pihatossa on vastassa loukkaantunut lehmä?

Ensiavun ABC - Apua! Miten toimia, kun pihatossa on vastassa loukkaantunut lehmä?

Tyypillisesti navetassa loukkaantunut eläin löytyy pihatosta käytävältä makaamasta. Syynä voi olla loukkaantuminen tai sairastuminen eli halvaantuminen syystä tai toisesta. Jo tilannetta arvioidessa on hyvä soittaa eläinlääkärille, jotta apua saadaan mahdollisimman nopeasti.

Siirto sairastiloihin

Kun odottaa eläinlääkärin saapumista, on hyvä siirtää loukkaantunut eläin ensin pois pihatosta muiden eläinten joukosta. Kävelevä eläin on helppo siirtää, mutta jos eläin makaa tulisi arvioida, voiko sen siirtää ennen eläinlääkärin tuloa. Loukkaantuneen tilan selvittäminen on usein pidempi prosessi. Siirto parempiin olosuhteisiin ja pitävälle, runsaasti kuivitetulle alustalle näyttää jo suuntaa, pysyykö lehmä jaloillaan ja ovatko jalat ehjät.

Halvaantunut eläin on suositeltavaa ensin hoitaa ja siirtää vasta sitten. Joskus siirtomatka voi olla lyhyt ja helposti toteutettavissa, ja se onnistutaan tekemään ennen eläinlääkärin tuloa. Rasittavampi siirto on parempi tehdä hoidon jälkeen. Eläimelle voi antaa kipulääkkeen jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Äkillisten tilanteiden varalle kannattaa hankkia omaan navettaan sopivat apuvälineet. Mikäli eläin ei kävele, se tulee siirtää takajalat ilmassa lonkkapihtien, ja etujalat liinojen varassa. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan lehmää vetää pulkan, pressun tai vastaavan apuvälineen avulla.

Nosto konevoimin tai lonkkapihtien ja liinojen avulla tulee olla mahdollista kaikissa eläintiloissa.

Vuotopaikan päälle tulee tehdä paineside.

Ompelemisen hankaluus liittyy yleensä työasentoon, ellei työtä voida tehdä lypsyasemalla.