Paljon opittavaa ja rehukkaita juttuja

Jokaisella alalla on ammattisanastonsa, joka ei ulkopuoliselle välttämättä ainakaan ensi kertaa kohdatessa aukene.

Kun hyppäsin puolitoista vuotta sitten mainostoimistomaailmasta Valiolle, en arvannut miten paljon edessä olisi opittavaa. Silloin vedin tarkoitti minulle lähinnä kaapin ovessa olevaa kädensijaa. Siitä onkin jonkin verran matkaa esimerkiksi vedinkastoon, jota käsitellään tässä numerossa sivulla 28.

Vuoden ensimmäistä numeroa työstäessä opin rehuntuotannosta sellaisenkin sanan kuin syöttörintaus, joka tarkoittaa säilörehun laakasiilon leikkuu-kohtaa tai käyttöetenemän reunaa. Tarkemmin rehumassan lämpötilaseurannasta kertoo artikkelissaan Ilpo Pölönen (s. 18), joka myös ystävällisesti avasi minulle sanan merkitystä. Tässä numerossa rehuntuotantoa lähestytään myös suunnittelun ja sopimustuotannon (s. 12) sekä itiöiden (s. 24) näkökulmista, joten rehukkaita juttuja riittää.

Vastuullisuus on aihe, joka puhututtaa monestakin näkökulmasta. Tavataan Valiolla -palstalla (s. 58) Anette Björnlund kertoo, millaisten aiheiden ympärillä vastuullisuuskeskustelua käydään Ruotsissa. Esa Kotalan haastattelusarjassa (s. 20) puolestaan keskustellaan luonnon monimuotoisuudesta WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederin kanssa.

Ehkä suurin oivallus tätä ammattilaislehteä tehdessä on ollut se, miten monen alan asiantuntijoita maitotilalliset ovatkaan. Äkkiseltään ei tule mieleen toista työtä, jossa yhtä selvästi yhdistyisi fyysinen työ, talous, terveys, kemia ja teknologia.

Koskaan ei kuitenkaan voi olla kaikkien alojen täydellinen asiantuntija, joten toimituspäällikkönä tavoitteeni on, että Maito ja me -lehdessä kerrotaan jatkossakin asioista ymmärrettävästi ja ammattilaisia kiinnostavalla tavalla.

Katso lisää artikkeleita

Katsaukset
Kohti valoisampaa vuotta 2021
Katsaukset
Tehokkuus ja hinnat kannattavuuden ytimessä
Tavataan Valiolla
Huomio tuotantokustannuksiin