Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Laidunnus onnistuu pienelläkin peltopinta-alalla – katso video

Laidunnus onnistuu pienelläkin peltopinta-alalla - katso video

Alasen 70 lypsylehmän tilalla laiduntavat kaikki eläinryhmät. ”Ei meillä ole kuin hyviä asioita kerrottavana laiduntamisesta”, Mari ja Ville Alanen toteavat.

Nokian Sarkolan kylällä on pilvipoutaisen aurinkoinen kesäpäivä. Aurinkoisilta näyttävät myös maitotilayrittäjät Mari ja Ville Alanen.

”Tämähän on oivallinen laidunnuskeli. Lähes kaikki lehmämme ovat nyt laitumella”, he toteavat.

Mari ja Ville Alanen puhuvat mielellään laiduntamisen puolesta, koska heidän kokemuksensa ovat myönteisiä. Alasten tilalla laiduntavat kaikki eläinryhmät.

”Meillähän on tästä vain hyvää sanottavaa, vaikka epäilijöitä ja epäilyksiä riitti ja riittää. Yleinen uskomus on, että laiduntaminen on työlästä, kallista ja hankalaa. Olemme miettineet, mikä tässä on ollut työläintä. No, aidat rakensimme ja siinäkin meni vain pari päivää”, kertoo Mari Alanen.

https://dreambroker.com/channel/qxlxfy80/iframe/1xc794js

”Suurin motivaattori laiduntamisen aloittamiselle oli eläinten hyvinvointi.”

Tip icon

7 vinkkiä laidunnukseen

Valio Alkutuotannon kehityspäällikkö Sanna Nokka ja Osuuskunta Länsi-Maidon Valio Artturi® säilörehuasiantuntija Rikard Westerlund kannustavat laidunnukseen seitsemällä vinkillä.

  1. Jos lypsylehmät eivät ole tottuneet ulkoiluun ja niiden laidunnuksesta on aikaa, kannattaa aloittaa nuorkarjasta. Jos taas navettarakenteet tai pihaton sijainti rajoittavat ulkoilua, suosittelemme päästämään ulos ryhmän, jonka saaminen ulos tuntuu helpoimmalta. Valion 1.5.2023 voimaan tulevat uudet vastuullisuuslisän vapaaehtoiset toimenpiteet kannustavatkin aloittamaan pienestä. Vastuullisuuslisän vapaaehtoisissa toimenpiteissä on erilaisia vaihtoehtoja ulkoilulle ja eri eläinryhmille, ja niitä voi vaihtaa vuosittain. Voit siis aloittaa jostakin toimenpiteestä ja kehittää ulkoilua vuosien varrella.
  2. Laidunnurmi on erinomaista rehua lypsylehmille, kun laidunruokinta tehdään suunnitelmallisesti. Kasvustoa tarkkailemalla määritetään oikea lohkon syöttöaika.
  3. Aloita laidunnus tarpeeksi aikaisin keväällä. Karja on hyvä päästää laitumelle, kun kasvusto on noin 18–25 senttistä. Jos haluat, että rehu on sulavaa, vaihda laidunlohkoa 1–3 päivän välein.
  4. Älä päästä kasvustoa liian lyhyeksi. Syötettävää lohkoa kannattaa vaihtaa silloin, kun kasvusto on syöty noin 10 senttiseksi. Jos lehmät syövät sen tätä lyhyemmäksi, nurmen jälkikasvukyky kärsii eli kasvi lähtee hitaammin kasvuun uudelleen.
  5. Laidunkaudella on myös tärkeä seurata ruokinnan onnistumista. Laitumen laadun muuttuessa kannattaa tehdä muutoksia väkirehuruokintaan, kuten säilörehuruokinnankin kohdalla tehdään.
  6. Laitumella kannattaa käyttää monilajisia nurmiseoksia kuten Valion Carbo® laidunnurmiseoksia, jotka ovat maittavia ja talvenkestäviä.
  7. Vedet kannattaa vetää laitumelle korkeintaan 300 metrin päähän lehmistä. Tunnetusti lehmä on laiska eläin eikä kulje kovinkaan pitkiä matkoja veden perässä.