Hyvä ja laadukas uni

Oman terveyden ja jaksamisen kannalta on tärkeää, että nukkuu hyvin. Unettomuus voi lisätä riskiä sairastua muun muassa sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen, ahdistushäiriöihin ja masennukseen.

Hyvään ja laadukkaaseen uneen vaikuttavat säännöllinen unirytmi, riittävä palautuminen, rauhoittuminen ja rentoutuminen ennen nukkumaan käymistä sekä hyvät elämäntavat ja nukkumisolosuhteet. Hyvän unen kannalta on tärkeää mennä nukkumaan päivittäin samaan aikaan. Toki pieni, noin tunnin, vaihtelu ei aiheuta vielä ongelmia. Samoin olisi hyvä herätä joka päivä suunnilleen samaan aikaan ja nousta heräämisen jälkeen pian ylös sängystä. Karjatiloilla tämä tapahtunee luonnollisesti.

Päivällä on hyvä noudattaa säännöllistä rytmiä työn, ruokailun ja harrastusten suhteen. Hyvää unta edistää kohtuullinen valveajan aktiivisuus. Monet uniongelmista kärsivät eivät malta tai ehdi pitää päivällä taukoja. Jatkuva kiire ja aktiivisuus voi aikaansaada ylivireystilan, jota on vaikea rauhoittaa illalla. Ylivireys voi aiheutua myös asioiden pohtimisesta ennen nukkumaan menoa. Ongelmat olisi hyvä ratkoa jo päivällä.

Unettomuudesta kärsivien on usein suositeltavaa vähentää kofeiinin määrää, tupakointia ja alkoholin käyttöä erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Hyvään ja laadukkaaseen uneen pääsemiseksi on tärkeää myös rauhoittua noin kaksi tuntia ennen nukkumaan käymistä. Viileähkö ja pimeähkö makuuhuone edistävät hyvää unta. Nukkumaan kannattaa mennä vasta silloin, kun on unelias.

Unen tarve on yksilöllinen ja vaihtelee aikuisilla kuuden ja yhdeksän tunnin välillä. Tiedät, että olet nukkunut riittävästi, kun heräämisen jälkeen koet itsesi virkeäksi, eikä väsymys rajoita toimintaasi päivällä. Jos haluat parantaa päivällä vireystilaasi, voit ottaa lyhyet 10–20 minuutin päiväunet.

Pirjo Ristola
Projektinvetäjä
Välitä viljelijästä -projekti
Mela

Työ kevyeksi
Nostaminen on riski!
Työ kevyeksi
Tunnista, estä ja eristä melu
Työ kevyeksi
Parempi katsoa kuin kaatua