Nostaminen on riski!

Taakkojen käsittely on arkipäivää maataloustyössä. Nostaminen on selvä selkävaivojen riskitekijä, ja raskaisiin nostoihin liittyy tapaturmariski. Tapaturma voi johtua putoavasta taakasta, tai kun nostaja menettää tasapainonsa, putoaa tai kaatuu. Yksikin riuhtaisu voi aiheuttaa pysyvän vamman.

1. Minimoi nostot

Suunnittele työmenetelmät, työtilat, työvälineet, työasennot ja työliikkeet niin, että nostamista on mahdollisimman vähän. Nostaminen pitää korvata mekaanisilla laitteilla aina kun mahdollista. Työolojen turvallisuuteen vaikuttaminen on helpointa suunnitteluvaiheessa, mutta muistathan, että koskaan ei ole liian myöhäistä.

2. Olosuhteet kuntoon

Käsittele mieluummin useaa pientä ja kevyttä taakkaa kuin yhtä isoa. Varmista, että alusta on tukeva ja tasainen ja että nostamiseen on riittävästi tilaa. Taakan on syytä olla tasapainossa ja muodoltaan helposti käsiteltävä. Vältä nostamista hartiatason yläpuolella ja lattiatasolla.

3. Nosta asianmukaisesti

Oikea tekniikka, harjoitus ja lihaskunto vähentävät riskiä. Ota haara- tai käyntiasento, jalat tukevasti lattiassa. Kyykisty selkää eteenpäin kallistaen niin, että saat tukevan otteen taakasta. Käytä jalkalihaksia, selkä suorana, pidä taakka lähellä vartaloa koko noston ajan. Nosta tasaisesti, älä tempaise!

Työ kevyeksi
Tunnista, estä ja eristä melu
Työ kevyeksi
Parempi katsoa kuin kaatua
Työ kevyeksi
Hyvä ja laadukas uni