Halvinta sähköä on se, jota ei koskaan käytetä
Valio varautuu energian saatavuushaasteisiin monin tavoin, kertoo Valion energiapäällikkö Peter Fabritius. Suurimmat säästöt syntyvät tuotannossa, mutta kaikki lasketaan.
Tehtäväni valiolla
Aloitin Valion energiapäällikkönä vuonna 2013. Vedän kolmihenkistä tiimiä, ja työtehtäviini kuuluu muun muassa lämmön ja sähkön hankinta Valion tehtaille ja pääkonttorille, päästöoikeuksien hankinta kolmelle tehtaalle sekä kokonaisvastuu energiatehokkuudesta. Työpäiväni koostuvat projekti- ja seurantapalavereista sekä päätöksenteosta. Kuulun lisäksi EK:n energia- ja ilmastovaliokuntaan, elintarviketeollisuuden energiatehokkuuden toimenpideohjelman (ETL-TOPO:n) ohjausryhmään ja olen Suomen Sähkönkäyttäjät ry ELFI:n hallituksen varajäsen. Pidin koulussa matematiikasta ja fysiikasta. Armeijan jälkeen hakeuduin silloisen Teknillisen korkeakoulun koneosastolle. Erikoistuin energiatekniikkaan, jonka ajattelin olevan tulevaisuuden ala.
Valion varautuminen
Valio on huoltovarmuusyritys. Elintarviketeollisuus kuuluu Huoltovarmuuskeskuksen ohjeistuksessa käyttäjäryhmään, jonka sähkönsaantia tulisi turvata. Yhteiskunnassa on kuitenkin kriittisempiäkin aloja kuten sairaalat, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä meitä ennen.
Olemme varautuneet energian saatavuushaasteisiin monella tavalla. 12:sta tuotantolaitoksestamme kolmella on käytössä maakaasu lämmöntuotannossa, ja olemme varautuneet siihen, ettei maakaasua kaikissa tilanteissa saada. Turenkiin on tehty investointipäätös pellettikattilalaitokseen, jonka varapolttoaineena toimii kevyt polttoöljy. Kevyt polttoöljy on Turengissa varapolttoaineena jo nyt. Riihimäellä maakaasua käytetään vain höyrylämmön tuottamiseen, mihin löytyy jo korvaava kevyen polttoaineen mahdollisuus. Vantaallakin on nyt käytössä sähkökattila vaihtoehtona maakaasulle, ja näiden välillä voidaan vaihtaa hintatason mukaan.
Muistakin polttoaineista kuten biopolttoaineista voi valitettavasti tulla pulaa. Tukeudumme turpeen polttoon tarvittaessa. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on luopua turpeesta, mikä on järkevää ilmastotavoitteidemme sekä turpeen päästöoikeuksien hinnannousun ja verotuksen vuoksi.
”Olemme tehneet systemaattista työtä energia-tehokkuutemme parantamiseksi jo parikymmentä vuotta.”