Vuonna 2022 laskuria lähdettiin kehittämään myös naudanlihantuotantoon sopivaksi. Valion kumppaneina olivat Atria ja Luonnonvarakeskus Luke.
Atrian nautatilat pääsivät käyttämään laskuria vuonna 2023, jonka jälkeen muutkin lihayritykset kiinnostuivat ja halusivat sen käyttöönsä. HK Foods, Snellman ja Juustoportti allekirjoittivat konsortiosopimuksen loppusyksyllä 2024.
”Haluamme tehdä laskennasta tiloille mahdollisimman helppoa. Kaikilla maitotiloilla on teurastamokumppani, ja olisi hankalaa joutua käyttämään laskentaan useaa eri työkalua. Nyt käytössä on yksi laskuri, johon saa jokaiselta konsortion jäseneltä tukea ja koulutusta.”
Valio omistaa laskentatyökalun ja toimii palveluntarjoajana. Muut konsortion jäsenet ovat asiakkaan roolissa. Kullakin yrityksellä on pääsy ja käyttöoikeus vain omaan dataansa.
Muissa maissa meijerit ja teurastamot eivät kehitä omia laskureitaan, vaan tilojen käytössä on tavallisesti jonkin ulkopuolisen toimijan laskuri. Työkalu antaa karkean tuloksen, mutta ei Valion laskurin tapaan tarjoa neuvoja siihen, miten tulosta voi pienentää.
Laskuri jo tuttu valtaosalle
Valiolaisilla maitotiloilla tehtiin viime vuonna noin 2250 hiilijalanjälkilaskelmaa. Astaptsev on lukemaan tyytyväinen.
”Laskentataso on pysynyt samana, vaikka tilamäärä vähenee. Siten maidosta yhä suurempi osuus tulee tiloilta, jotka ovat selvittäneet hiilijalanjälkensä. Tällä hetkellä osuus on hieman alle 80 prosenttia. Valion tavoitteena on hiilineutraali maitoketju vuonna 2035, ja laskenta tulee jossain vaiheessa pakolliseksi kaikille. Tähän asti ollut tärkeintä, että suurin osa tiloista tutustuu laskuriin ja opettelee käyttämään sitä.”
Laskuria kehitetään jatkuvasti ja se päivitetään kahdesti vuodessa. Käyttäjäystävällisyys on tärkeä kehityskohde, Astaptsev kertoo.
”Mietimme jatkuvasti, miten jo kerätty ja jostain lähteestä löytyvä tieto saadaan laskentaan automaattisesti mukaan. Kun laskuri integroitiin Minunmaatilani.fi -ohjelman kanssa, yhdellä napin painalluksella saa tuotua jo 60 prosenttia Carbo® Ympäristölaskurin tarvitsemista lähtötiedoista.”
Lisää integrointia tehdään sitä mukaa, kun tunnistetaan hyviä tietolähteitä. Tietojen syöttö ei saa Astaptsevin mukaan viedä tunteja. Laskuria parannetaan konsortion asiantuntijoiden yhteistyönä.
”Kun tunnistamme uuden asian, teemme esitutkimusta ja pyrimme mallintamaan sen. Sitten testaamme, että laskuri toimii muutosten jälkeen. Jos muutos koskee esimerkiksi lihantuotantoa, teurastamokumppani testaa päivityksen toimivuuden. Sitten korjataan mahdolliset virheet ja avataan laskuri käyttäjille.”
Uusia asioita mukaan laskentaan
Suunnitelmia on paljon, ja suunnittelun aikajänne on kolme vuotta. Mitä uutta laskuriin on tulossa vuonna 2025?
”Esimerkiksi nuorkarjan ruokinnan voi syöttää entistä tarkemmin. Kuivikkeiden valinnat laajenevat, ja laskelmaan voi syöttää erilaisia kuivikeseoksia.”
Maankäytön muutos tulee osaksi laskentaa seuraavan sertifioinnin myötä. Tilat, jotka ovat raivanneet uutta peltoa 20 vuoden aikana, tulevat saamaan lisää päästöjä. Se ei ole Astaptsevin mukaan ongelma.