Siirry sisältöön
Ruokinta

Viljan kosteuden hyödyt ja haasteet tuoresäilönnässä

Viljan kosteuden hyödyt ja haasteet tuoresäilönnässä

Viljan tuoresäilöntä on edullinen ja ympäristöä säästävä vaihtoehto, joka vähentää puinnin sääriskiä. Onnistuneesti säilötyn tuoreviljan koostumus vastaa kuivattua.

Viljan lämpötilan muutokset puinnin jälkeen kahdeksan vuorokauden ajalta. (Kuva)

Kostea vilja on pölyämätöntä ja sopii erityisesti seosrehuruokintaan tuoden seokseen kosteutta.

Onnistuneesti säilötyn tuoreviljan koostumus vastaa kuivattua viljaa kuiva-aineesta laskettuna, eli nauta ei hyödy kuivauksesta.

Viljan tuoresäilöntä säästää ympäristöä, kun kuivauksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt jäävät pois. Jos viljasadon määrä on 3 500 kiloa hehtaarilla ja se kuivataan 25 prosentin kosteudesta 14 prosentin varastointikosteuteen, kuivaukseen kuluu 80 litraa polttoöljyä. Litrasta polttoöljyä muodostuu palaessa 2,7 kiloa hiilidioksidia.

Murskesäilöttävä vilja puidaan tyypillisesti keltatuleentumisasteella. Tällöin se on saavuttanut täyden energia- ja valkuaisarvon, mutta jyvät ovat suurempia ja pehmeämpiä kuin täysin tuleentuneessa viljassa.

Suositus murskesäilöttävän viljan puintikosteudelle on 35–45 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksessa Ruukin koetoiminta-asemalla testattiin, ehkäiseekö propionihappoa sisältävä Propcorn Plus -säilöntäaine vastapuidun viljan lämpenemistä.

Koe tehtiin syksyllä 2019 ohralla, jonka puintikosteus oli keskimäärin 45 prosenttia. Säilöntäaine sekoitettiin välittömästi puinnin jälkeen 20 kilon viljaeriin. Säilöntäaineen annostelutasoja oli kolme, eli 2, 4 tai 6 litraa tonnia kohden, sekä kontrollikäsittely ilman säilöntäainetta.

Säilöntäkäsittelyiden jälkeen viljat laitettiin avonaisiin 30 litran styrox-laatikoihin, joita pidettiin ulkolämpötilaa vastaavassa tilassa. Viljan ja varastoilman lämpötilaa mitattiin tunnin välein 10 vuorokauden ajan.

Kaikilla käsittelyillä viljan lämpötila oli varastoinnin alussa alle varastolämpötilan, mutta jo tunti säilönnästä se oli noussut yli varastolämpötilan.