Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Vastuullinen mikrobilääkkeiden käyttö suojelee myös ihmisiä

Vastuullinen mikrobilääkkeiden käyttö suojelee myös ihmisiä

Maailmanlaajuisesti mikrobilääkkeiden (antibioottien) tehon menetys aiheuttaa suurta huolta. EU on nostanut bakteerien vastustuskyvyn eli resistenssin lisääntymisen ja mikrobilääkkeiden tehon menettämisen uhaksi ilmaston lämpenemisen rinnalle. Uusia mikrobilääkkeitä ei pystytä kehittämään edes ihmisten hoitoon riittävän nopeasti.

Pohjoismainen hallittu mikrobilääkekäyttö eläinten lääkinnässä on osoittanut toimivuutensa resistenssikehityksen hidastamisessa. Tautien ehkäisyä, tautihallintaa ja resistenssin torjuntaa on jatkossakin tehtävä jokaisella tilalla. Oma terveydenhuoltoeläinlääkäri on tässä paras apu. Meillä Suomessa on vielä mahdollista vaikuttaa tilanteeseen ja varmistaa, että eläinten hoidossa käytettävät lääkkeet säilyttävät tehonsa. Näin toimien suojellaan sekä ihmisten että eläinten terveyttä.

Resistenssi on luontaista tai hankittua

Eri bakteeri- ja sienilajit ovat kilpailleet elintilasta keskenään satojen tuhansien vuosien ajan. Erittämällä aineita, jotka estävät toisten bakteerilajien kasvua, ne ovat raivanneet omalle lajille elintilaa. Nämä samat aineet tekevät bakteereista luontaisesti vastustuskykyisiä – resistenttejä – joillekin mikrobilääkkeille.

”Mikrobilääkkeitä on käytetty infektioiden hoidossa noin sadan vuoden ajan.”

”Suolistobakteereista esimerkiksi kolibakteereilla ja salmonelloilla voi olla samoja resistenssitekijöitä ja ulkomaista alkuperää olevat bakteerit ovat usein moniresistenttejä.”

Bakteerit tai resistenssiä välittävät tekijät, voivat siirtyä tuotantotilalla ihmisten ja eläinten välillä. Lannan mukana niitä siirtyy ympäristöön, josta niitä voi kulkeutua takaisin eläimiin ja ihmisiin. Elintarvikkeisiin siirtyvät bakteerit ja resistenssitekijät voivat siirtyä kuluttajiin.

”Tauteja ehkäistään ennakolta.”

”Ostoeläimet ovat suurin riski.”

”Henkilöliikenteen eläintiloihin on oltava hallittua ja tiloihin päästetään vain henkilöt, joiden sinne on työnsä vuoksi päästävä.”

”Myös mahdollinen umpeenpanolääkitys tulisi perustua maitonäytetutkimukseen eikä karjan kaikkia lehmiä tule rutiinisti hoitaa mikrobilääkkeillä umpeenpantaessa.”