Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Vastapoikineille vain parasta!

Vastapoikineille vain parasta!

Lyhyt satsaus erityiseen huolenpitoon maksaa itsensä takaisin parantuneena maitotuotoksena.

Wisconsinin yliopistossa Yhdysvalloissa päädyttiin tutkimuksissa 2000-luvun alussa yllättävään tulokseen: lehmän poikimisen jälkeinen hyvä terveys ja tuotos ei tullutkaan pelkästään apereseptiä säätämällä, vaan eniten siihen vaikuttivat eläimen olosuhteet ja hoito kriittisenä aikana kolme viikkoa ennen poikimista ja sen jälkeen. Tutkimuksessa päädyttiin suosittelemaan omien osastojen rakentamista näille siirtymäkauden eläimille. Millaiset tilat käytännössä vastapoikineilla tulisi olla ja millaisista työrutiineista ryhmä hyötyy?

VIC on lyhenne sanoista Very Important Cow ja se tarkoittaa samaa kuin VIP meidän ihmisten kohdalla.

Mitä tasaisemmin eläimet poikivat ympäri vuoden, sitä helpompi myös vastapoikineiden osastoa on käyttää.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suositusten mukaisiin vastapoikineiden tiloihin tehty investointi maksaa itsensä takaisin parantuneena maitotuotoksena keskimäärin reilussa kahdessa vuodessa.

Tip icon

Vasikat mukaan vastapoikineiden osastoon

Vierihoito tuo lisäarvoa maidolle, uskoo eläinlääkäri Meie Peters.

Hollantilainen eläinlääkäri Meie Peters johtaa miehensä kanssa 130 lypsylehmän luomumaitotilaa Tanskassa. Kahden lypsyrobotin tilalla vasikat saavat koko juottokauden maitonsa imemällä: ensimmäiset kaksi viikkoa ne imevät emäänsä ja sen jälkeen imettäjälehmää. Systeemi on ollut käytössä nyt kahden vuoden ajan.

”En ole missään vaiheessa edes ajatellut paluuta entiseen” naurahtaa Meie, kun häneltä kysyy vierihoidon ongelmakohdista.

”Eläinten tarkkailu vaatii hyvää lehmäsilmää, ja siihen on käytettävä aikaa: ensiksi vasikoiden seurantaan, jotta ne varmasti imevät ja sitten imettäjälehmien, jotta ne varmasti päästävät vasikat utareelle.”

Eläimet poikivat erillisissä poikimakarsinoissa ja pysyvät siellä, jotta vasikka ja emä leimautuvat toisiinsa. Lehmä lypsetään robotilla. 1–2 vuorokauden jälkeen pari viedään enintään viiden lehmä-vasikka-parin kestokuivitettuun ryhmäkarsinaan, josta lehmillä on vapaa pääsy robotille.

”Pienet vasikat eivät seuraa emojaan robottiin, eikä meillä ole ollut ongelmia myöskään portitusten kanssa. Kahden vuoden aikana vain yksi vasikka on löytynyt robotista ja sekin oli tavallista vanhempi”, sanoo Meie.

”Luulen että robottilypsy on vierihoidossa vain eduksi, sillä lehmät näkevät vasikkansa robotista ja antavat maitonsa hyvin.”

Vasikat juovat paljon, mikä näkyy paitsi vasikoiden hyvänä kasvuna myös noin 12 kilon maitotuotoksen nousuna, kun vasikat 2 viikon ikäisenä viedään imettäjälehmien alle toiseen rakennukseen. Juottokauden lopussa vieroitus tapahtuu helposti vähentämällä imettäjälehmien määrää vasikkaryhmässä ja lisäksi rajoittamalla aikaa, jonka vasikat pääsevät lehmän luo imemään.

Kanadassakin maitotilaa pitäneen Meie Petersin mielestä tärkeimmät syyt vierihoitoon yleistymiseen ovat kuluttajien vaatimukset, eläinten hyvinvoinnin parantuminen ja vasikoiden parempi kasvu. Vierihoito tuo lisäarvoa maidolle, hän uskoo.