Vasikoille elinvoimaa pienryhmästä
Valion Voimavasikka-pienryhmistä saa hyviä vinkkejä vasikoiden alkukasvatukseen. Vasikkavinkkejä löytyy myös Voimavasikka-hankkeen Facebook-sivuilta.
Sanni Kallio näyttää, että vasikka otetaan punnitusta varten kiinni kaulan alta ja nälkäkuopasta. Apuna on Jenni Kivinen. Kuva: Markku Pulkkinen
Kilkkilän tilan tupaan Hämeenlinnan Lammilla on kokoontunut viiden maito- ja lihatilan yrittäjät. Kaikki ovat kiinnostuneita parantamaan vasikoidensa kasvua sekä terveyttä ja sitä kautta kotieläintuotannon kannattavuutta.
Valion Voimavasikka-pienryhmät aloittivat marraskuussa. Ryhmän ensimmäisen kokoontumispaikan isäntä Esko Kilkkilä vaihtoi vuosi sitten maidontuotannon lihakarjan kasvatukseen ja odottaa saavansa pienryhmästä hyviä oppeja tuotannon tehostamiseen. Uuden tuotantosuunnan haltuun ottamisessa on aina omat haasteensa.
Carita ja Paavo Pura Tammelasta suunnittelevat parhaillaan robottinavettaa ja hakevat pienryhmästä hyviä neuvoja vasikkalan puolelle. Robotti lypsää Puran tilan lehmät jo vuoden päästä.
Ryhmän muut osanottajat, Antti ja Kaarina Mäkinen Hämeenkoskelta, Sonja Rauhamaa Kärkölästä ja Marianne Mänki Jokioisilta, kertovat vasikoiden kasvatuksen kiinnostavan ja uskovat saavansa kouluttajilta ja kollegoilta paljon uusia ajatuksia vasikkakasvatukseen.
Laaja kouluttajajoukko
Hei, me lennetään! Jokaisesta karsinasta kannattaisi punnita tietty otos digitaalisella vaa’alla. 47 kiloa painaneen vasikan punnitustiimissä ovat Esko Kilkkilä, Sanni Kallio ja Carita Pura. Vastasyntyneen vasikan punnitus onnistuu koukkuvaa’alla riippumatossa tai Ikean kassissa.
Koko maassa toimivaa Voimavasikka-projektia pyörittää monipuolinen osaajien verkosto.
”Kokosimme toteuttajaryhmän, josta löytyy varmasti maan paras tieto maito- ja lihavasikoiden kasvattamisesta. Mukana ovat maito-osuuskuntien lisäksi Atrian, HKScanin, Snellmanin ja ProAgrian neuvojat sekä Emovetin ja Lehmälääkäreiden eläinlääkärit”, kertoo vasikkaryhmäidean äiti, terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokari Valiolta.
Vasikoiden kasvun edistäminen liittyy myös Valion isompiin strategisiin tavoitteisiin.
Kasvua kilo päivässä
Rinnanympärysmitta otetaan etujalkojen takaa, vasikan kapeimmasta kohdasta. Mittanauha kertoo suoraan vasikan painon. Mittanauhatarkkuus riittää useimmiten kasvun seurantaan.
Hämeen Voimavasikka-ryhmän tapaaminen alkoi pirtinpöydän ääressä esittäytymisillä ja teoriaosuudella, jossa käsiteltiin jokaisen tilan lähtökohtia ja tavoitteita vasikoiden kasvatuksessa. Ryhmän vetäjät korostivat, että kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia ja jäävät vain ryhmän osanottajien tietoon.
Tiedonvaihto ja omien kokemusten jakaminen olikin avointa ja välitöntä aamukahvista alkaen.
Vähemmän juottokertoja
Kilkkilän tilan entisestä parsinavetasta remontoitiin vuosi sitten vasikkakasvattamo. Puolet vasikoista kasvatetaan tilalla teurasikään asti. Kennolevyikkunat takaavat hyvän ilmanvaihdon.
Esko Kilkkilä kertoo antavansa lihaeläimiksi kasvatettaville vasikoille maitoa kahdeksan litraa päivässä. Lisäksi on vapaasti saatavissa säilörehua, väkirehua ja heinää.
Vasikat saavat juoda maksimissaan kaksi litraa kerrallaan, joten ne käyvät automaatilla neljä kertaa päivässä.
Mittaa ja paranna
Hämeen alueen Voimavasikka-ryhmän ensimmäisessä tapaamisessa oli mukana varsinaisten vetäjien lisäksi koulutuskonseptin suunnitteluun osallistuneita. Kuvassa ovat Aila Loikkanen Osuuskunta Tuottajain Maidosta (vas.), Jenni Kivinen ProAgria Etelä-Suomesta, Harri Jalli HKScanista, Kristiina Sarjokari Valio Oy:stä ja Sanni Kallio Lehmälääkäreistä. Suunnitteluryhmään kuuluivat kuvassa olleiden lisäksi Sanna Jokela Osuuskunta Pohjolan Maidosta, Aino Wainio Emovet Oy:stä, Marjo Jokinen Atrialta ja Saara Rantanen Snellmanilta.
Parin tunnin teoriaosuuden jälkeen pienryhmäläiset suuntaavat suojavarusteissaan Kilkkilän vasikkalaan. Aluksi havainnoidaan eläinten käyttäytymistä karsina kerrallaan ja kysellään ruokinnasta.
”Vasikoista voisi ottaa ainakin syntymä- ja vieroituspainot, mutta useammin punnitsemalla saa enemmän tietoa”, Sarjokari ehdottaa.
Palaute tärkeää
Jokaisella tilakäynnillä yrittäjät saavat palautetta ja kehittämisehdotuksia omaan tuotantoonsa.
Kun valkopukuinen joukko on ährännyt vasikkalassa tunnin, on palautteiden antamisen aika. Jokainen kertoo pirtinpöydän ääressä havainnoistaan, jotka Esko Kilkkilä laittaa korvan taakse.
”Vasikka-ape on ainakin meidän vasikoille erittäin mieluisaa. Sitä voisi koittaa yhdeksi rehuksi. Nuolukivi olisi myös helppo tapa tarjota kivennäisiä vasikoille. Ja juomaveden lämmittäminen voisi lisätä juontia”, Marianne Mänki ehdottaa.