Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Vasikoiden pidempi vierihoito

Vasikoiden pidempi vierihoito

Myöhäisemmällä vieroituksella saattaa olla kauaskantoisia myönteisiä vaikutuksia lehmän ja vasikan terveyteen, hyvinvointiin ja tuotokseen.

Maailmalla on julkaistu 2000-luvulla yhä enemmän tutkimuksia vierihoitotavoista, joissa emä ja vasikka voitaisiin pitää kauemmin yhdessä.

Lypsyrotuisten vasikoiden varhainen vieroitus on noussut yhdeksi kuluttajien suurimmista huolenaiheista maidontuotannossa. Siksi Suomessakin on haluttu selvittää, mitä aiheesta jo tiedetään ja miten vasikoiden vieroitus tällä hetkellä toteutetaan suomalasilla lypsykarjatiloilla.

Lehmä leimautuu vasikkaansa viiden minuutin kontaktissa. Vasikalla leimautumisessa kestää kauemmin.

Emä-vasikkasuhde heikkenee, kun vasikka muuttuu märehtijäksi. Luonnonoloissa emä vieroittaa 6–10 kuukauden ikäisen vasikkansa vähitellen noin kahden viikon aikana. Sosiaalinen kontakti emän ja vasikan välillä kuitenkin säilyy, ja usein emän ja sen lehmävasikan nähdään laiduntavan tai rapsuttelevan toisiaan vuosia myöhemminkin.

Kaikilla hoitotavoilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

On varsin selvää, että varhainen vieroitus pienentää sekä vasikan että lehmän akuuttia stressireaktiota vieroituksen aikana. Kun lehmä palaa lypsyyn pian poikimisen jälkeen, sen maito saadaan meijeriin ja tuttiämpärijuotolla vasikan ternimaidon saanti voidaan paremmin varmistaa kuin emän alla.

”Varhain vieroitetuilla vasikoilla on kuitenkin todettu olevan enemmän suuhun liittyvää häiriökäyttäytymistä.”

”Päivittäin on huolehdittava, että kaikki vasikat näyttävät kylläisiltä ja terveiltä emänkin alla.”

”Vasikoilla säilyi fyysinen kontakti emäänsä aidan yli vielä viiden päivän ajan imetyksen loppumisen jälkeen.”

”Sosiaalisessa ympäristössä kasvaneilla vasikoilla on myös vähemmän häiriökäyttäytymistä.”