Täyttä terästä

Maitotilayrittäjä Heli Heikkinen, 51, on leuanvedon hallitseva maailmanmestari.

"Olen voittanut päälajissani toistoleuanvedossa kaikki kisat, joihin olen osallistunut. Ennätykseni on 46 peräkkäistä leukaa.

Leuanvetoliike vaatii voimaa ylävartalosta ja keskivartalosta, etenkin selkälihaksista. Otevoima on myös olennaista, eli tangosta täytyy jaksaa pitää kiinni koko kolmen minuutin suorituksen ajan.

20 toistoa menee helposti, mutta sen jälkeen alkaa tuska. Loppusuoritus tuntuu jo todella pahalta. Minulta menee kaksi viikkoa palautua kilpailusuorituksesta – niin rankkaa se on.

Käyn leuanvetokisoissa yrittämässä omia ennätyksiäni ja myös siksi, että siellä on kivaa porukkaa: missään en ole kohdannut niin innostavaa ja kannustavaa ilmapiiriä kuin leuanvetokisoissa.

Pelasin nuorempana pitkään jalkapalloa SM-sarjatasolla. Vanhat futiskaverit saivat minut jokin vuosi sitten innostumaan pelaamisesta uudestaan. Huomasin olevani rapakunnossa, joten pelaamisen ohella aloin lenkkeillä ja käydä salilla.

Rakensimme uuteen taloomme punttisalin ja sinne sain joululahjaksi leuanvetotangon. En ollut ikinä vetänyt leukoja, mutta kokeilin ja yllätyin: viisi. Siitä alkoi innostus ja lajiin perehtyminen sekä myös kisaaminen.

Harjoittelen kolmesti viikossa. Treenaaminen tuo voimaa arkeen.

Meillä on mieheni kanssa 25 lehmän parsinavetta. Pidän maitotilayrittäjän työn ehdottomana edellytyksenä kovaa kuntoa, sillä muuten voi näin fyysistä työtä ei jaksa.”

Teksti: Susanna Cygnel   Kuva: Milla Vahtila