Siirry sisältöön
Ruokinta

Valkuainen & D-arvo kohdillaan nurmessa

Valkuainen & D-arvo kohdillaan nurmessa
Laura Vaarnas
Kehitysvastaava

Valio Laboratorio -palvelut

Keskikesän kuivuus nipistää toisen sadon kuitupitoisuudesta, mutta D-arvo ja etenkin valkuaispitoisuus vaikuttavat riittäviltä sekä ensimmäisessä että toisessa sadossa.

Ensimmäisen sadon nurmisäilörehut ovat Valio Artturi® -rehu-analyysin säilörehun raaka-ainenäytteiden perusteella keskimäärin D-arvon tavoitteessa (keskiarvo 680 g/kg ka).

Keskimääräinen D-arvo on hieman matalampi kuin vuosi siten ensimmäisessä sadossa. Toisaalta D-arvoa nostaa tänä vuonna valkuaispitoisuus, joka on normaalia korkeampi (raakavalkuainen keskimäärin 151 g/kg ka).

Vuonna 2018 korkeaa D-arvoa selitti osittain erittäin korkea sokeri-pitoisuus, mutta matala kuitupitoisuus aiheutti ongelmia ruokinnan suunnittelussa. Tämän kauden ensimmäisen sadon rehujen koostumus ja sulavuus ovat siten paremmin tasapainossa kuin viime vuonna.

Kuitupitoisuus on ensimmäisen sadon nurmisäilörehujen raaka-ainenäytteiden perusteella lypsylehmille erittäin hyvää tasoa suhteessa D-arvoon, keskimäärin NDF 573 g/kg ka.

Sokeripitoisuus on tänä vuonna kotimaisille nurmikasveille tyypillisesti melko matala (keskimäärin 100 g/kg ka).

D-arvo on keskimäärin hyvä ja joillain alueilla jopa korkeampi kuin ensimmäisessä sadossa.

Säilörehujen säilöntälaadun ja lopullisen ruokinnallisen arvon saa selville vasta analysoimalla valmiit säilörehut Valio Artturi® -säilörehu-analyysillä, jossa tulee analysoitua myös säilönnän vaikutukset.

Osa tiloista joutuu mahdollisesti hankkimaan säilörehua oman tilan ulkopuolelta. Säilörehujen ostamiseen ja myyntiin löytyy apua Valio Artturi® Facebook-ryhmästä.