Valioryhmän tila sai nurmipalkinnon KoneAgriassa

Valion osastolla kävi kuhina ja vilkas keskustelu soljui positiivisena. Laidunyhdistyksen jakaman vuosittaisen nurmipalkinnon pokkasi Tupamäen tilan Tarvasjoelta.

KoneAgriassa Valion osastolla riitti vilskettä ja keskustelu kävi vilkkaana. Osastolla esiteltiin uutta Valmaa, lypsyn aikana tehtävää alipainemittausta VaDia-laitteella, hyvä- ja huonokuntoisen pesuainepumpun pumppauskapasiteettia, Startti Maitojuomaa sekä Valio Artturi® - ja Valio Kehitys -palveluita. Myös Suomen Yrittäjäopiston Valiolle räätälöimät liiketoimintavalmennukset kiinnostivat; joulukuun alussa Hartolassa alkavalle kurssille on vielä pari paikkaa vapaana.

Uusi Valma ja siihen kirjautuminen kiinnosti kovasti valiolaisia. Laatupäällikkö Hanna Laitinen Valio Alkutuotannosta ja tietojärjestelmäpäällikkö Toomas Valjakka Valio Tietohallinnosta esittelivät uuden Valman ominaisuuksia ja käyttöä messuyleisölle. Uusi Valma otetaan käyttöön 26.10.2016.

Valion osastolla tutkittiin hyvän ja huonokuntoisen pesuainepumpun pumppauskapasiteetteja.

Hyvä yrittäjä tunnistaa vahvuutensa ja heikkoutensa

Ensimmäisenä messupäivänä Maitoseminaarin panelistit keskustelivat maitotilan johtamisesta. Paneelin veti ProAgrian palveluryhmäpäällikkö Henna Mero ja keskustelijoina paneelissa olivat valiolaiset maitotilayrittäjät Anu Fräntilä-Riihonen ja Merja Keisala, Valion kehityspäällikkö Jaana Kiljunen, OP-ryhmän maatalouspalvelupäällikkö Janne Mäkikalli sekä kehityspäällikkö Jarmo Keskinen ProAgria Etelä-Suomesta.

Panelistit olivat yksimielisiä hyvän maitotilayrittäjän ominaisuuksista.

Menestyvän yrittäjän tulee olla vahva persoona, joka kulkee omaa tietään ja määrätietoisesti kohti omia tavoitteitaan.

Maitoseminaarissa käytiin läpi muun muassa tilan johtamista.

Hyvä yrittäjä tunnistaa omien vahvuuksiensa lisäksi myös omat heikkoutensa: kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja hyvä maitotilan johtaja verkostoituu ja löytää parhaat kumppanit.

Maitotilan ydinosaamista on navetan sisällä tapahtuva toiminta ja tilan omistajista vähintään yhdellä täytyy olla aito kiinnostus eläimiin riippumatta siitä, mihin muuhun tila on erikoistunut.

Laidunyhdistys palkitsi Tupamäen tilan

KoneAgriassa Laidunyhdistys palkitsi vuosittain jaettavalla nurmipalkinnolla Tupamäen tilan Tarvasjoelta. Perttu Uusitalo ja Iina Näyskä ovat hoitaneet Tupamäen tilan nurmia esimerkillisesti – palkinnon myöntämisen perusteluissa todettiin, että tilan nurmikierto on nopea, kasvuston tiheys varmistetaan jo perustamisvuonna ja käytettävät nurmiseokset ovat monipuolisia. Myös maan kasvukuntoon ja viljelykiertoon on panostettu, samoin kasvuston tarkkaan havainnointiin.

Maitotilayrittäjä Perttu Uusitalo on osallistunut neljänä vuotena aktiivisesti ProAgria Länsi-Suomen nurmiryhmään ja tilan säilörehunurmien keskisato on ollut kahtena vuotena yli 10 000 kg ka/ha. Tupamäen tila tuottaa maitoa Osuuskunta Länsi-Maidolle.

Perttu Uusitalo (kesk.) ja ProAgrian nurmen huippuasiantuntijat Jarkko Storberg (vas.) ja Anu Ellä (oik.). Kuva: Tomi Tuuliranta

Pääkuva: Esa Manninen