Uusia vaihtoehtoja navettainvestointiin

Valiolaiset Osuuskunnat ItäMaito ja Pohjolan Maito sekä Atria Nauta julkaisivat uudet konseptinavettakuvat Sarka-messuilla Seinäjoella. Ideoita navettarakentamiseen haettiin Saksasta ja Hollannista.

Konseptinavetat on suunniteltu vain tuottaville eläimille. Investoinnin kokonaiskustannusta saadaan näin alennettua, ja investointia voidaan porrastaa rakentamalla edullisemmat umpilehmätilat vanhaan rakennukseen tai kylmäpihattoon.

"Investoinnin on lisättävä liikevaihtoa ja kokonaiskustannusten pysyttävä hallinnassa. Kassan on kestettävä mahdolliset investointiprojektin aikana eteen tulevat muutokset", Osuuskunta ItäMaidon kehittämisneuvoja Tero Kanala luettelee.

Navettamallien ja suurempien eläinyksiköiden kehittämiseen haettiin uusia ideoita ja vaihtoehtoja Saksasta ja Hollannista.

"Totesimme teknisesti olevamme keskieurooppalaisten kanssa samoilla viivoilla ja rakennusajassa jopa nopeampia", Kanala jatkaa.

"Myös isoihin yksiköihin ja yhteisnavetoihin löytyy mallistosta sopivat ratkaisut", tuotantoasiantuntija Pekka Petäjäsuvanto Osuuskunta Pohjolan Maidosta toteaa.

Isossa eläinyksikössä eläinterveyden ylläpitäminen on otettava erityisesti huomioon muun muassa riittävällä ryhmittelyllä.

Eläinten tuotantovaiheen ja ruokinnan perusteella oikein suunniteltu ryhmittely myös järkevöittää navettatöitä.

"Vaikka Suomessa ei harvemman eläintiheyden ansiosta ole suurta tautipainetta, jokainen tautitartunta verottaa tuotantoa", Atria Nauta aluepäällikkö Janne Kiljala muistuttaa. Esimerkiksi vasikoiden sairastelu lisää yrittäjien työmäärää ja heikentää nautaketjua.

Uudet konseptinavettamallit yhdelle, kahdelle ja neljälle robotille olivat esillä Valion ja Atria Naudan osastoilla Sarka-messuilla. Lisätietoa navettamalleista Valiolaisten osuuskuntien tuotantoneuvojilta ja AtriaNauta asiakkuuspäälliköiltä.

Lisätietoa:

Tero Kanala, kehittämisneuvoja OSK ItäMaito, p. 050 384 1125

Pekka Petäjäsuvanto, tuotantoasiantuntija OSK Pohjolan Maito, p. 050 398 1062

Janne Kiljala, aluepäällikkö AtriaNauta, p. 040 179 3229

Kuva: Tero Kanala