Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Yhteisvoimin utaretulehdusten ehkäisyyn

Yhteisvoimin utaretulehdusten ehkäisyyn

Osallistujat tuovat pienryhmään omia kokemuksiaan utareterveyden edistämisestä ja eläinlääkärit opettavat muun muassa havainnoimaan ja testaamaan lehmiä.

Ensimmäisestä Valion Utareterveys Hallintaan –pienryhmästä tuli rohkaisevaa palautetta: ”Todella hyvä pienryhmä ja koulutuskokonaisuus!” ”Hyviä keskusteluja tilapäivinä.” ”Parasta on kontaktien luominen, kokemusten jako, asiantuntevat vetäjät ja luennot.”

Tällainen palaute kannustaa jatkamaan pienryhmätoimintaa. Palautteissa kiitettiin myös esimerkiksi sitä, että pienryhmästä saaduista vinkeistä on oikeasti ollut hyötyä: ”Tehdyt toimenpiteet ovat selkeästi auttaneet!”

Ensimmäiset Valion Utareterveys Hallintaan -pienryhmät kokoontuivat koulutuskokonaisuuden päättäneeseen seminaariin Pitäjänmäelle 21.–22. maaliskuuta. Seminaariin osallistui vajaat sata henkilöä eli yrittäjiä niiltä 48 valiolaiselta maitotilalta, jotka olivat koulutuskokonaisuudessa mukana, sekä pienryhmiä vetäneet eläinlääkärit ja osuuskuntien tuotantoneuvojat.

Utaretulehdus hallintaan -pienryhmän aikana ryhmä tapaa osallistujan tilalla ja seminaarissa

Nyt ovat tavoitteet kohdillaan ja toimenpiteet päätetty! Seminaarissa tehdyn ryhmätyön tulosta peukuttavat Jenni ja Helka Nissinen, Anne Roimola, Sari Häkkinen ja Anette Kananen. Kuva: Anu Artjoki

”Tapaamisissa keskustellaan utareterveyteen vaikuttavista asioista ja käydään navetassa.”

Utaretulehdusten kustannukset on nopea ja helppo arvioida laskurin avulla. Oman karjan tuloksesta keskustelevat Sari ja Ari Kantonen yhdessä Krisse Sarjokarin (kesk.) kanssa.

Seminaarin ryhmätöissä oli osallistujia kustakin osuuskunnasta. Keskustelu oli vilkasta. Kuvassa Jyrki ja Hanna Jaara, Simo Mäki, Pekka Suutari, Outi Lahti sekä Antti Tuukkanen. Kuva: Anu Artjoki

Kristiina Sarjokari

Kristiina Sarjokari

Terveydenhuoltoeläinlääkäri, Valio Terveys -palvelut