Umpihanke tutkii ummessaolokautta ja utareterveyttä
Tutkimuksen tavoitteena ovat umpihoitosuositukset, jotka huomioivat hoitojen tehokkuuden, eläinten hyvinvoinnin, tuotannon taloudellisuuden sekä vastuullisen antibioottien käytön.
Utaretulehdus on yhä edelleen lypsylehmien yleisin ja kallein sairaus. Lehmät ovat erityisen herkkiä uusille utaretulehduksille heti umpeutuksen jälkeen ja juuri ennen poikimista. Hoidettavia utaretulehduksia esiintyy eniten lypsykauden alussa, ja iso osa näistä tulehduksista on saanut alkunsa jo umpikaudella. Lypsyjen harventaminen, ruokinnan muutos, lopputiineys ja utarekudoksen surkastuminen aiheuttavat suuria aineenvaihdunnallisia ja hormonaalisia muutoksia lehmän elimistössä. Samanaikaisesti umpeutettavat lehmät usein siirretään toiseen osastoon ja niiden sosiaalinen ryhmä vaihtuu.
Kaikki nämä muutokset ovat lehmän vastustuskykyä heikentäviä stressitekijöitä. Heikentyneen vastustuskyvyn lisäksi umpeutukseen liittyy useita utaretulehdukselle altistavia riskitekijöitä. Lypsyn bakteereja poistava huuhteluvaikutus jää pois, ja vedinkaston käyttö loppuu. Umpeutettavaan utareeseen kertyvän maidon paine lisää riskiä maidon valuttelulle. Erityisesti korkeatuottoisilla lehmillä vedinkanavien sulkeutuminen voi viivästyä. Altistus ympäristön utaretulehdusta aiheuttaville bakteereille jatkuu myös läpi umpikauden ja mahdollisesti jopa lisääntyy, jos umpilehmien kuivitukseen ja puhtauteen ei kiinnitetä riittävästi huomiota tai umpiosastolla on hyvin ahdasta.
Yllämainituista riskeistä huolimatta umpikaudesta on myös paljon hyötyä. Umpikauden aikana utarekudoksen vanhat, vaurioituneet epiteelisolut korvautuvat uusilla, ja maitoa tuottava kudos uudistuu. Seuraavan lypsykauden ihanteellisen maidontuotannon kannalta umpikausi on välttämätön. Umpeutus tarjoaa erinomaisen tilaisuuden hoitaa piileviä utaretulehduksia. Lepokausi ilman lypsyrasitusta edistää vedinten terveyttä. Ummessaolokausi onkin korkeatuottoisen lehmän tulevan terveyden ja maidon tuotannon kannalta tuotantokierron tärkeimpiä vaiheita.
Lehmät ovat erityisen herkkiä uusille utaretulehduksille heti umpeutuksen jälkeen ja juuri ennen poikimista. Hoidettavia utaretulehduksia esiintyy eniten lypsykauden alussa. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää
”Umpihanke on maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran rahoittama Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan, Luonnonvarakeskuksen ja Valion yhteistyöprojekti. ”
”Umpihoidon tavoitteena on päästä eroon olemassa olevista piilevistä tulehduksista.”
Poimintoja eläinlääketieteellisen tiedekunnan tämänhetkisistä umpihoitosuosituksista
Umpihoito suositeltavaa:
- Lehmille, jotka soluttavat toistuvasti yli 200 000 solua/ml viimeisen kolmen kuukauden koelypsymittausten, lypsyrobotin solumittausten tai lettupannutestin perusteella.
- Lehmille, joilla on hoidettu utaretulehdus edeltävällä lypsykaudella.
- Lypsykauden lopulla sairastuville lehmille, joiden tulehdus ei ole vakavaoireinen. Tarvittaessa umpeutusta voidaan aikaistaa. Oireista ja aiheuttajabakteerista riippuen lehmä hoidetaan ennen umpihoitoa lisäksi lypsykauden lääkevalmisteella.
Ennaltaehkäisy tärkeintä:
- Ympäristöstä tulevan altistuksen minimoiminen
- Maidontuotannon vähentäminen, suositus 15 kg/pv tai alle umpeenjätettäessä
- Vedinten hyvä kunto
- Vedintulpat tarvittaessa terveille, mahdollisesti valutteleville, korkeatuottoisille lehmille
- Mukava, puhdas, kuiva ja ryhmäjaoltaan stressitön ympäristö
- Hyvä ruokinta ja aineenvaihdunnallisen stressin minimointi
- Riittävästi makuu-, juoma- ja ruokintatilaa kaikille
- Hyvä ilman laatu
Tilakohtainen umpihoitosuunnitelma yhdessä eläinlääkärin kanssa:
- Tunnista toistuvasti soluttelevat, utaretulehdusherkät lehmät ja kroonisesti sairastuneet lehmät.
- Ihanteellinen umpihoidettavien lehmien osuus riippuu karjan utareterveystilanteesta ja utaretulehdusten aiheuttajabakteereista.
- Tunnista, missä lypsykauden ja vuoden vaiheessa utaretulehdukset esiintyvät, ja mieti sen mukaan tartunnan taustasyitä.
- Lääkevalinta tehdään joko karjan tai lehmän maitonäytteissä esiintyneiden bakteerilöydösten antibioottiherkkyyden mukaan.