Turvallisuus syntyy työn sujuvuudesta ja helppoudesta

Maitotaipaleen tilalla turvallisuus muodostuu perusasioista, kuten rutiineista ja kiireen välttämisestä. Asiat mietitään niin, että ne ovat hyväksi eläimille ja ihmisille.

Liperiläinen Maitotaipale Oy voitti Melan Turvallinen maatila -kilpailun 2020. Voitto maistui hyvältä, mutta siihen johtaneet asiat ovat tilan päivittäisistä toimista vastaavalle yrittäjäpariskunnalle Titta Pehkoselle ja Mikko Lihavaiselle itsestään selviä asioita.

He ovat miettineet rutiinit kuten rehunjaot, kuivitukset ja lypsyt sujuviksi, eikä työaikaa suttaannu liian paljon perusasioiden hoitoon. ”Kun aikataulua ei ole vedetty liian tiukalle, ongelmatilanteiden selvittelyyn jää aikaa, eikä tule paniikkia silloinkaan, kun sattuu jotain yllättävää”, Mikko sanoo.

Riskin paikat on tärkeä huomioida. Nastakengät puetaan jalkaan liukkaalla kelillä ja navetan käytävät pidetään puhtaana.

Kiireessä sattuu vahinkoja sellaisissakin tilanteissa, jotka eivät vaikuta vaarallisilta. Kun päivittäiset työt sujuvat, ei tarvitse kiirehtiä ja suin päin ryntäillä.

Järjestys ja tilojen kunnossapito on tärkeä asia, jolla vältetään kiirettä. Esimerkiksi lypsyrobotin varaosat pidetään järjestyksessä, jotta ne löytyvät viipymättä tarpeen tullen. Myös työkoneet ovat aina hyvässä kunnossa, etteivät ne aiheuta kriittisellä hetkellä ikäviä yllätyksiä.

Maitotaipale oli Mikon kotitila ja ollut hänen hoidossaan vuodesta 2006. Titta tuli mukaan kuvioihin neljä vuotta myöhemmin.

”Alkuaikoina parsinavetassa oli noin 25 lehmää ja suurin osa töistä tehtiin käsin. Nykyään lehmiä on 150, mutta työaikaa menee suurin piirtein yhtä paljon kuin alussa”, Mikko kertoo.

Töiden sujuvuus on seurausta siitä, että Mikko ja Titta ovat miettineet navetan rutiinit huolellisesti ja koneellistaneet kaikki raskaimmat työvaiheet. ”Äkkiseltään voisi ajatella, että koneellistaminen tekee työstä jotenkin kovaa, mutta tilanne on päinvastoin: kone hoitaa hommat ja hoitajalle jää aikaa seurata eläinten oloa ja seurustella niiden kanssa”, Titta toteaa.

Mikko korostaa myös suoraviivaisuuden tärkeyttä: mitä helpommalla pääsee, sitä turvallisempaa työ on.

”Koko ajan kannattaa miettiä, miten tämänkin asian voisi tehdä helpommin. Lehmien rehut esimerkiksi jaetaan suoraan niiden eteen ilman turhia välivaiheita. Kuivitus tehdään suoraan traktorin kauhasta parteen, eikä juuri koskaan tarvitse tarttua talikkoon.”

Maitotaipale Oy yhtiöitettiin vuonna 2018, ja niihin aikoihin tehtiin myös hiekkaparret. Hiekkaparsien pitäminen puhtaana on Titan ja Mikon mukaan helppoa ja nopeaa. Lehmät viihtyvät pehmeällä ja mukavan viileällä hiekalla. ”Kun lehmä voi hyvin, sitä hoitava ihminenkin voi hyvin. Siinä hiekkaparret ovat olleet meidän tilallamme keskeinen asia. Meillä kahdella menee tunti viikossa parsien hoitoon”, Titta kertoo.

Menestyvän maitotilan hoitaminen tarkoittaa myös ikuista rakentamista, joten myös Maitotaipaleen tilakeskusta on laajennettu ja kehitetty koko ajan. Viime syksynä esimerkiksi rakennettiin umpilehmille oma navetta.

”Rakentaminen kuormittaa, koska sen ohella pitää koko ajan hoitaa normaalit tilan työt. Siinä voi palaa loppuun”, Titta varoittaa.

”Kannattaa löytää luotettavat henkilöt yhteistyökumppaneiksi eikä suunnitella itselleen mitään rakentamistyövaiheita, koska töitä projektin aikana riittää joka tapauksessa yllin kyllin”, Mikko suosittelee.

Seuraava kehityskohdekin on jo Titan ja Mikon mielessä: hoito- ja poikimakarsinoiden kuivikealueen lisääminen. Siirtokäytävä lypsy- ja umpilehmänavetan välillä toisi myös helpotusta navetan arkeen.

”Siirrämme eläimet ulkokautta paimenkoiran avulla, mutta jos meillä olisi siirtokäytävä, siirrosta suoriutuisi helposti yksinkin”, Titta miettii.

Hyvän ja turvallisen työympäristön lisäksi Mikko ja Titta korostavat vapaa-ajan tärkeyttä ja elämän tasapainoisuutta. Heillä on 7- ja 9-vuotiaat lapset, joiden elämä pysyy ainakin toistaiseksi navetan ulkopuolella. Kun työt hoituvat sutjakasti, myös perheelle jää yhteistä aikaa maitotilayrittämisen ohella.

”Perheen ja työn yhdistäminen sujuu meiltä koko ajan paremmin. Koska työajat on saatu järkeviksi, molempien ei välttämättä tarvitse olla yhtä aikaa navetassa”, Titta ja Mikko kertovat.

Monet maitotilayrittäjät satsaavat lomiin, joiden pitäminen on toki tärkeää myös Maitotaipaleen tilan yrittäjäpariskunnan mielestä, mutta lisäksi he kannustavat vaalimaan päivittäistä irrottautumista työstä.

Joka päivä pitää olla hengähdyshetki ja aikaa itsellekin. Lomia on vain silloin tällöin, mutta tilan arki pyörii joka päivä.

Titta rentoutuu ratsastaen – sekin tuntuu nykyään harrastukselta, sillä hevoset muuttivat omalta tilalta läheiseen vuokratalliin. Mikko harrastaa kaikenlaista liikuntaa ja esimerkiksi hiihti paljon kuluneen talven aikana.

”Lomien onnistumisen kannalta on tärkeää, että pystyy luottamaan lomittajiin. Olemme siinäkin olleet onnekkaita.”

Melan Turvallinen maatila -kilpailussa palkittiin Maitotaipale Oy:n lisäksi Tekomaan tila Sastamalasta, Kolmisopen tila Sotkamosta, Ollukka Oy Parikkalasta ja Kylä-Köönikän tila Kokemäeltä.

Katso video Maito-taipaleen tilalta Melan YouTube -kanavalta: ”Turvallinen maatila 2020 – tutustu voittajatilaan”

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: 123rf ja Maitotaipaleen kotialbumi