Tuotoksen takaa laadukas rehu

Valioryhmässä on 6 979 maitotilayrittäjää. Pekot ovat Osuuskunta Tuottajain Maidon yrittäjiä.

PERHE

Juha (42 v.) ja Tiina (35 v.) Pekko ovat hoitaneet Juhan kotitilaa Orimattilan Artjärvellä vuodesta 2007. Pariskunnalla on kolme lasta: Lahja (5 v.), Helmi (7 v.) ja Onni (11 v.). Lisäksi perheeseen kuuluvat bordercollie Tedi, kerryterrieri Niki, hevoset Raipe ja Tähti sekä poni Nitoka.

TILA

Tilalla on peltoa 195 ja metsää 40 hehtaaria. Lisäksi luonnonhoitosopimuksia on vajaa 50 hehtaaria.

VILJELY

Tulevana kesänä pelloilla kasvaa nurmea 95 ha, syysvehnää 21 ha, ohraa 55 ha ja kauraa 25 ha. Laidunta ei ole. Vehnä myydään, muut tuotteet käytetään omalla tilalla. Peltotyöt tehdään itse palkattua työvoimaa hyödyntäen.

Kahteen ensimmäiseen säilörehusatoon panostetaan, kolmas on ”hätävara”. Ison ja hyvälaatuisen säilörehusadon salaisuus on monipuolinen kasvivalikoima, joka sisältää lohkosta riippuen apilaa, sinimailasta, nurminataa, raiheinää, ruokonataa ja timoteita.

HOLSTEIN

Molemmat yrittäjät ovat vannoutuneita holstein-rodun kannattajia. Uudessa navetassa käyskentelee 140 mustavalkoista lehmää. Nuorta karjaa on vanhassa navetassa 120.

”Holstein soveltuu parhaiten robotille. Se on nopealypsyinen, hyvätuottoinen ja -rakenteinen”, Tiina tiivistää.

Keskituotos on 12 200 kiloa, josta valkuaista 3,35 % ja rasvaa 3,95 %. Lypsykertoja on keskimäärin kolme päivässä. Kun Juha otti vastuun tilasta vuonna 2003, oli vanhassa pihattonavetassa 60 lehmää. Ensimmäinen lypsyrobotti tilalle tuli jo vuotta myöhemmin.

NAVETTA

Vuonna 2013 valmistui 1960-neliöinen, kahden robotin ja 143 lehmäpaikan pihatto kapealla ruokintapöydällä, avattavilla paljeseinillä ja slalom-lannanpoistolla.

RUOKINTA

Säilörehu jaetaan torneista mattoruokkijalla ja väkirehu kuudesta kioskista sekä roboteilta.

”En ole erityinen aperuokinnan ystävä. Hyvälaatuisen appeen tekeminen vaatii todella kovaa ammattitaitoa ja vie paljon työaikaa. Perinteisin menetelmin panos-tuotossuhde on parempi”, Juha perustelee.

JALOSTUS

Jalostus on Tiinan intohimo. Hän on koulutukseltaan seminologi ja kehittää ammattitaitoaan jatkuvasti. Hän valitsee siemenet ja siementää itse. Tilalla hyödynnetään aktiivisesti alkiohuuhtelua. Viime vuonna tehtiin 111 alkionsiirtoa, joista saatiin 59 tiineyttä.

”Käytämme rohkeasti myös ’kirvesjalostusta’. Jos eläin ei tuota, laitetaan se pois melko pian. Ensikoidenkin tuotostavoitteena on 45 kiloa päivässä”, Tiina tarkentaa.

Motto: Pidä rima korkealla!

TALOUS

”Nykyisessä tilanteessa, kun maidon hinta on laskenut ja investoinnit on maksettava, panostamme maidon määrään. Hyvän tuotoksen takeena on korkealaatuinen rehu”, Juha sanoo.

HYVINVOINTI

Uusi navetta kohensi eläinten hyvinvointia. Pehmustetut makuuparret, lasikuituiset parrenerottimet, esilämmitetty juomavesi, raikas ilma, runsas valo ja robottilypsy tekevät lehmistä entistäkin tyytyväisempiä. Sorkkahoitaja käy vähintään neljä kertaa vuodessa. Kerralla leikataan puolet lehmistä sekä ontuvat yksilöt.

TYÖN ILO

Kumpikin yrittäjä nauttii sitä, että saa lisääntyneen automaation ansiosta keskittyä eläinten seurantaan. Tiinalle jää enemmän aikaa jalostukseen ja Juhalla peltotöihin ja ruokinnan suunnitteluun. Tilalla työskentelee kaksi vakituista työntekijää, jotka hoitavat navetan rutiiniluonteiset työt. Tärkeänä tukipalveluna molemmat pitävät toimivaa työterveyshuoltoa.

VAPAA-AIKA

Perheen vapaa-aika kuluu lasten kanssa touhutessa. Tiina ehtii harrastaa liikuntaa ja hän vetää myös jumpparyhmiä Artjärvellä. Juha hiihtää kelien salliessa. Maaliskuussa hän käväisi Levillä, kun etelän talvi oli lyhyenläntä. Molemmat osallistuvat silloin tällöin maatalousaiheisille opintomatkoille.

Teksti ja kuva: Markku Pulkkinen

Katso lisää artikkeleita

Minä maitotilayrittäjä
Laskin on tärkeä työväline
Minä maitotilayrittäjä
Ennakoiden laatu hallinnassa
Minä maitotilayrittäjä
Yhdessä hyvä tulee