Tulevaisuuden kuningasideoita

Mitä yhteistä on maaseudun aerosoleilla, jauhetuilla kananluilla, laidunten satelliittimittauksella, sieniproteiinilla ja ruohosta tehdyillä pakkauksilla? Ne kaikki ovat osa kansallista Food 2.0 -ohjelmaa, jota Valio koordinoi.
Food 2.0. -ohjelman tavoitteena on luoda Suomeen taloudellisesti ja ekologisesti kestävä ruokajärjestelmä.
”Maailman ruokajärjestelmä on murroksessa ja tarvitaan uusia ideoita”, sanoo hankkeen ekosysteemiä koordinoiva Veera Virtanen Valiolta.
”Ruokajärjestelmän kestävyyteen ei ole olemassa mitään yhtä kuningasideaa, joka toimisi kaikkialla. Päinvastoin, tarvitaan monia ideoita, ja Suomi tarvitsee ideoita, jotka toimivat Suomessa.”
Food 2.0:n on tarkoitus tuoda nämä ideat yhteen ja synnyttää uusia.
Ohjelma on lähtenyt hyvin käyntiin ja siihen on liittynyt jo lähes kaksi sataa yhteistyökumppania − yrityksiä, yliopistoja, tutkimuslaitoksia, aluekehitysyhtiöitä, rahoittajia ja kaupunkeja. Hankkeessa eri toimijat muodostavat ekosysteemin, jossa julkisen puolen tutkijat tekevät yhteistyötä yritysten kanssa. Erilaisia tutkimusprojekteja on tällä hetkellä 21. Tärkeintä on, että eri toimijoiden välille syntyy uusia yhteyksiä ja kaikki voivat oppia toisiltaan.
Food 2.0:n päärahoittaja on Business Finland. Muuta rahoitusta on tullut esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriöltä, EU:lta ja Vaikuttavuussäätiöltä.
Laatua kauraan
Valion kannalta eräs ohjelman kiinnostavimpia hankkeita on FABulOATS-projekti, jossa luodaan pohjaa kauran paremmalle elintarvikekäytölle.
”Elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraa kohtaan on pysynyt korkealla”, sanoo hanketta Valiolla koordinoiva tuotekehitys- ja teknologiajohtaja Saara Pöyri. Vuonna 2023 Suomesta vietiin ulkomaille 450 miljoonaa kiloa kauraa. Entä jos tulevaisuudessa yhä suurempi osa viennistä tapahtuisikin kauraa sisältävinä elintarvikkeina?
”Tähän päästäksemme meidän on opittava tuntemaan kaura paremmin”, sanoo Pöyri, ja tähän FABulOATS-projekti nimenomaan pyrkii.
Pöyri kertoo, että kauraa on tähän asti käytetty elintarvikkeissa lähinnä hiutaleina tai jauhona. Niiden elintarvikevaatimukset ovat toisenlaisia kuin mitä tarvitaan kaurajuomissa, kauragurteissa ja muissa uusissa kauratuotteissa.
”Entä jos tulevaisuudessa yhä suurempi osa kauran 450 miljoonan kilon viennistä olisikin kauraa sisältäviä elintarvikkeita?”

”Laktoosin avulla voidaan kasvattaa ihmisravinnoksi kelpaavaa puhdasta sieniproteiinia.”

”Voisiko ruohosta valmistaa ruohoproteiinia, tai ruohokuidusta pakkauksia?”


