Tilaongelma selvisi yhteistyöllä
Vieremäläinen lypsykarjatila paini alkuvuonna visaisen terveysongelman kanssa. Mystisesti aaltoilevan ripulin aiheuttaja paikannettiin lopulta muutamaan rehupaaliin.
Hukkalan tilalla Ylä-Savossa viime tapaninpäivä toi ikävän sotkuisen yllätyksen Esko Luttiselle ja Minna Kurteliukselle. Lehmien ripulointi ei kuitenkaan ole mitenkään tavatonta 120 lehmän karjassa.
”Oireet vaikuttivat tavalliselta virusripulilta, joka laskee tuotosta ja menee ohi parissa päivässä. Lievä tartunta silloin tällöin on jopa toivottavaa, jotta karja saa vastustuskykyä eikä sairastu pahemmin. Odotimme, että elämä palautuu pian normaaliksi, ja oireet loppuivatkin kahden vuorokauden jälkeen”, isäntä kertoo.
Lehmällä lanta saattaa välillä olla löysällä ilman että siihen löytyy selvää syytä. Muutama päivä eläintä seuraillaan tavallista tarkemmin.
”Jos se syö ja lypsää ja vointi on hyvä, eläinlääkäriä ei kutsuta”, Esko Luttinen kuvaa toimintatapaansa.
Hukkalassa karja ruokitaan säilörehusta, murskeviljasta ja rypsistä valmistetulla täysappeella, johon lisätään kivennäiset ja suolaa. Jos säilörehun kuitupitoisuus on matala, seokseen lisätään paalattua säilöheinää. Lypsäville seos tehdään kerran päivässä, ja lehmän vuorokausiannokseen tulee säilöheinää enimmillään viitisen kiloa.
Kun ripuli iski lehmiin uudestaan kolmen viikon kuluttua, alettiin epäillä, että sitä aiheuttaisi sama pöpö, joka oli syksyllä sairastuttanut vasikoita. Oireiden esiintymisen aikaväli viittasi loisten elinkiertoon. Eläinlääkäri pyydettiin ottamaan lehmistä lanta- ja verinäytteitä. Lantanäytteistä löytyi vähän Eimeria-suvun loisia, joiden ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa oireita aikuiselle naudalle.
Lehmien ruokintasuunnitelma käytiin tarkoin läpi ProAgrian suunnittelijan kanssa. Sieltäkään ei paljastunut virheitä. Myrkkykasveja epäiltiin, mutta paalatusta rehusta niitä ei pystytty osoittamaan.
”Kului muutama viikko ilman oireita, ja jälleen sama toistui.”
”Kun kaikki muu oli suljettu pois, ainoaksi epäillyksi jäi säilöheinä.”
Hukkalassa säilörehu ja murskevilja säilötään hapolla laakasiiloihin. Pyöröpaaliin tehtävälle säilöheinälle käytetään biologista säilöntäainetta. Kuva: Miia Eskelinen