Siirry sisältöön
Johtaminen

Suoraa puhetta jaksamisesta

Suoraa puhetta jaksamisesta

Jos huomaat ystävän, kollegan tai naapurin uupuneen ja synkistyneen, voit ottaa asian reilusti puheeksi.

Uupumuksen merkit ovat moninaisia. Navettaa ei ole siivottu vähään aikaan. Yhtäkkiä vasikkakuolleisuus nousee tai eläimet alkavat sairastella. Maidossa ilmenee laatuhäiriöitä. Laskupinot kasaantuvat pöydälle. Aikaisemmin valoisa ihminen alkaa kuulostaa kyyniseltä tai kielteiseltä. Vierailijoita ei enää pyydetä kahvipöytään.

”Tutusta ihmisestä huomaa, kun jokin on muuttunut”, kertoo Maija Pispa, joka työskentelee hankepäällikkönä MTK-Pirkanmaan Voimaa farmarille -hankkeessa. Hän opastaa esimerkiksi tuotantoneuvojia siinä, miten otetaan kipeitäkin asioita puheeksi maatalousyrittäjän kanssa.

”Paine voi kasvaa niin pikkuhiljaa, että ihminen alkaa tottua voimia nakertavaan tilanteeseensa. Hyvä kysymys onkin, että jos ihminen heitettäisi yhtäkkiä omaan elämäänsä, jäisikö hän tyytyväisenä siihen vai juoksisiko mieluummin karkuun”, Pispa puntaroi.

Ennen kyläyhteisöt olivat tiiviimpiä ja ongelmat huomattiin herkästi. Asioita osattiin ottaa reilusti puheeksi ja ihmisiä uskallettiin mennä auttamaan.

”Sitä kutsuttiin kyttäämiseksi”

Pispa naurahtaa

”Mela tarjoaa hankalassa tilanteessa oleville maa-talousyrittäjille apua Välitä viljelijästä -projektissa.”

”Joskus yrittäjän asioiden järjestäminen aloitetaan tilan töiden aikatauluttamisesta.”

Tip icon

VINKKI: Erota työ ja vapaa-aika

Maitotilayrittäjän työ ja vapaa-aika nivoutuvat usein toisiinsa ja voi olla vaikea sanoa, missä työpäivä päättyi ja vapaa-aika alkoi. Pidemmän päälle jaksamista nakertaa, jos kokee olevansa aina enemmän tai vähemmän töissä.

”Raja työn ja vapaa-ajan välille pitäisi opetella vetämään. Pitäisi lähteä tietoisesti töistä pois ja erottaa oma aika työajasta, vaikka työpaikka olisikin omassa pihapiirissä”, neuvoo Maija Pispa Voimaa farmarille -hankkeesta.