Siirry sisältöön
Ruokinta

Säilörehujen raaka-ainenäytteiden Valio Artturi® -tulokset

Säilörehujen raaka-ainenäytteiden Valio Artturi® -tulokset

Poikkeuksellisen kuivan ja lämpimän kasvukauden säilörehut näyttävät raaka-ainenäytteiden tulosten perusteella ruokinnalliselta arvoltaan vaihtelevilta. Myös säilörehujen määrässä on suuria alueellisia eroja ja jopa saman tilan eri lohkojen välillä on suuren erot rehun määrässä ja laadussa. Osalla tiloista rehumäärä jää haastavien olosuhteiden takia tavallisesta – jopa sisäruokintakauden tarvetta – pienemmäksi. Säilörehujen ostamiseen ja myyntiin löytyy apua Valio Artturi® Facebook-ryhmästä.

Ensimmäisen sadon säilörehujen raaka-aineet ovat keskimäärin tavallista kuivempia, D-arvo on hieman korkeampi ja kuitupitoisuus matalampi kuin viime vuosina. Sokeripitoisuus on ensimmäisen sadon säilörehujen raaka-ainenäytteissä korkea, mutta valmiiden säilörehujen sokeripitoisuus selviää kuitenkin vasta säilönnän jälkeen analysoiduista säilörehuista.

Toisen sadon korjuu on osassa maata vielä kesken ja kolmas sato vasta kasvamassa. Alustavien tulosten perusteella myös toisen sadon säilörehun raaka-ainenäytteet ovat viime vuosia kuivempia. D-arvo on keskimäärin matalampia ja kuitua on hieman enemmän viime vuosiin verrattuna.

Kuva: Laura Nyholm

”Lopullisen rehun koostumuksen, rehuarvot ja säilöntälaadun kertoo Valio Artturi® säilörehuanalyysi, jossa säilönnän vaikutukset tulevat myös analysoitua.”

Säilörehun raaka-ainenäytteiden tuloksia vuosilta 2016-2018.